Valgkomiteen i Venstre satt i går kveld samlet på et hotell i Oslo sentrum i et forsøk på å avverge en maktkamp som kan utløse full splittelse i det lille regjeringspartiet.

Omtrent samtidig med at partileder Lars Sponheim mellomlandet på en europeisk flyplass på vei hjem fra India, sterkt forsinket og uten å ha villet kommentere lederstriden på mange dager, ankom Thommessen Rica Oslo Hotell for å snakke med komiteen.

Etter et to timer langt møte var han svært tilbakeholden når det gjaldt egne ambisjoner og mente at det ikke er grunnlag for noen personstrid mellom ham og Sponheim. Gjentatte spørsmål om hvorvidt han er lederkandidat fikk unnvikende svar.

— Dette er foreløpig er ikke relevant. Først må vi høre hva partiets leder svarer valgkomiteen. Hva som skjer videre, er avhengig av hva han vil. Det eneste jeg kan si, er at jeg står til disposisjon for partiet og at det er viktig å få lagt en god personkabal fram mot valget i 2005. Da må roller og prestisje legges til side, sa Thommessen.

Valgkomiteens leder, Markus Sørensen, ville i går kveld si ytterst lite om hva slags tanker komiteen gjør seg, kvelden før den avgjørende runden med Sponheim. Men gjennom flere avislekkasjer er det blitt kjent at valgkomiteen mer eller mindre enstemmig vil at Sponheim skal trekke seg som partileder og slippe Thommessen til på landsmøtet om et par måneder.

I går kveld ville ikke Sørensen kommentere noe som helst, og han utelukket heller ingenting. Dette kan bety at valgkomiteen forsøker å samle seg om en modell der Sponheim kan fortsette i en nye toårsperiode med Thommessen i en opplæringsposisjon som nestleder.

NTB