For meg er det bare en fin unnskyldning for å spise meg god og mett og ikke minst til å være sammen med mennesker jeg koser meg med og er glad i.

Hvis du vil lage din egen Thanksgiving-middag er det et par ting du helst bør ha. Kalkunen er viktigere enn dopauser under eksamen og samtidig kjempelett å lage. En ekte amerikaner er også gunstig å ha, forutsett at personen er grei å ha med å gjøre. Ha også rikelig med tid, for avhengig av størrelsen, så skal kalkunen stå i ovnen noen timer.

Jeg er så heldig å ha blitt venner med et spesielt ektepar med et stort hus på Lindås. Den ene er norskere enn flagget, den andre en koselig liten sørstatsdame. Dette er vennene mine, Tomas og Sandy.

På bordet vårt står det dekket med «stuffed turkey», «greenbean casserolle», «candyied sweetpotatoes» og diverse «gravies». Dette oversettes lett med fylt kalkun, gratinerte grønne bønner, candiserte søtpoteter og diverse tykke sauser.

Like viktig som kalkunen er fyllet. På fagspråket kalles det stuffing eller dressing og kan bestå av det meste. Vi bruker en maisbrød stuffing.

Maisbrød stuffing

2 ½ desiliter hvetemel 2 ½ desiliter maismel 1 spiseskje bakepulver 1 spiseskje hvitt sukker ½ teskje salt 2 sammenhvispete egg 2 ½ desiliter melk litt mer enn en ½ desiliter smakløs olje

250 gram smør 1 middels løk et par finhakkete sellerier hvitløk etter smak 1 liter hønsekraft timian, paprikapulver og andre krydder etter smak 1 loff 2 egg

Maisbrødet er det tradisjonelle sørstatsbrødet og kan lages i en rekke variasjoner. Denne oppskriften her er på et helt ordinært maisbrød, men du kan tilsette omtrent det du vil. Smør bunnen og sidene i en bakeform som er ca 25 centimeter i begge retninger og 5 centimeter dyp.

Bland det våte og tørre for seg. Lag så en grop i det tørre og slå det våte over. Bland det sammen og hell det over i bakeformen. Bak det i ovnen på 220 grader i 20 til 25 minutter. Stikk en tannpirker i midten av brødet når du tror det er ferdig. Kommer tannpirkeren ut like tørr, så er bakverket ferdig. Nå skal du ha fått et pent og luftig maisbrød.

Smelt så smøret i en panne og steik grønnsakene til de blir myke. Ta det flotte maisbrødet ditt og riv det i fillebiter. Gjør det samme med loffen og bland alle ingrediensene, bortsett fra vannet og eggene i en bolle. Har du hønsekraft i frysen er dette fint, men ettersom dette er en amerikansk oppskrift, så tolererer vi juks. Ta seks buljongterninger i en liter vann og bland to egg i. Bland alt sammen til en fin deig og sett det til side.

Kalkunen

Beregn ca. 500 gram (råvekt) kalkun til hver person når du handler. Begynn å tine kalkunen i kjøleskapet to dager før den store dagen. Når kalkunen er tint så binder du opp lårene og vingene slik det er vist på pakken. Har du vært så heldig å skaffe deg en fugl fra slakteren, så få han til å vise deg hvordan du skal gjøre det. Fyll så opp hulrommet i kalkunen med stuffingen du nettopp har laget og sett hele fuglen i en langpanne. Det kommer til å bli ganske mye kraft i bunnen, så sørg for at du ikke søler.

Når det kommer til krydringen og marinering av kalkunen, så er det bare fantasien som setter grenser. Har du en eksperimentell gjeng rundt deg, kan du prøve å koke ned tre bokser mørkt øl og noen gode skjeer honning. Pensle fuglen hver halvtime til den er ferdig. Uansett hvem du lager mat til, kan du gi kalkunen et godt lag med honning den siste halvtimen. Da får den en fin gyllen farge og sukkeret i honningen blir litt karamellisert.

Et annet triks er å ha en skål med vann i bunnen av ovnen, slik at det damper litt på beistet over. Dette hjelper mot at kjøttet blir tørt. Regn med en halv time på 160 grader per kilo kjøtt. Når den er ferdig, lar du den stå i en halv time under folie. Dette er for at saftene skal trekke ut i kjøttet igjen.

Green bean casserolle

En pose med fryste brekkbønner To bokser med cream of mushroom soup En pose stekt løk

Bland de tinte, grønne bønnene med to bokser Campells sopp-suppe. Kok dette i 15 minutter og ha det så over i en form. Dekk toppen med sprøstekt løk og sett det i oven på 200 grader i femten minutter til.

Candied sweetpotatoes

2 ½ kilo søtpoteter, skrelt og kuttet i terninger ½ desiliter lys sirup 2 ½ desiliter brunt sukker 2 teskjer ingefær 2 teskjer kanel

Kok opp potetene til de er myke. Slå av vannet, ha i de andre ingrediensene og mos alt sammen. Ha alt i en form og dekk toppen med marshmellows. Sett under grillen til toppen er blitt brun.

Nå har du nesten alt klart. Men ingen thanksgiving-middag er komplett uten en god, tjukk saus. Dette er det man kaller gravy.

Forskjellen på gravy og en norsk sos er gjerne den at der man helst skal unngå klumper og ha den så fin som mulig i det norske kjøkkenet, der fyrer man på med klumper av alle slag og smaker og lager den på to minutter i sørstatene.

Sopp og bacon gravy

2 store portobello sopper et godt stykke bacon Tabasco En neve mel Kalkunkraft

Har du kjøpt kalkunen din fra Prior, så ligger det en pose med innvoller i magen på dyret. Disse koker du en kraft på sammen med grønnsaker og litt krydder etter smak. Når den nærmer seg ferdig, så steiker du bacon og sopp i en steikepanne. Hell så over kraft til du tror det er nok til alle gjestene. Ta så en neve mel og visp inn i blanding. Mest sannsynlig så klumper den seg og kompisene kommer med overbærende kommentarer. Smil lurt og fortsett å visp. Hold på slik til den er blitt god og tjukk. Smak til med salt og pepper. Er vennene dine for frekk, så tar du bare en ekstra dash Tabasco.