En helt ny vaksine mot fugleinfluensa prøves nå ut ved Haukeland Universitetssykehus. Influensasenteret ved Gades Institutt trenger derfor 60 frivillige som vil la seg stikke. 35 personer fra sykehusmiljøet har allerede meldt seg. I dag lot medisinstudent Marie Lindeberg og lege Bjørn Blomberg seg stikke.

— Det føles veldig greit. Nå er det bare å sette seg på første fly til Shanghai, sier Bjørn Blomberg etter å ha blitt vaksinert.

Han understreker hvor viktig det er at folk deltar på slike forskningsprosjekt.

— Nå som vi har så godt helsestell i Norge er det lett å glemme hvor mye de store vaksinene har hjulpet på folkehelsen, for eksempel er polio nesten utryddet nå. Derfor er det viktig å delta, selv om vi risikerer ømhet i armen og kanskje litt feber.

Få kjente bivirkninger

Ifølge Haakon Sjursen, som er medisinsk ansvarlig for vaksineringen, vil 10–15 prosent oppleve ømhet i stikkstedet. Enda færre vil få feber, mens noen få kan oppleve en influensaliknende tilstand.

— Fordelen er at du er en av de 60 heldige i Norge som er beskyttet mot fugleinfluensa, mens de andre må vente på vaksine etter epidemiutbrudd, sier Sjursen til Blomberg etter at han har fått sprøyten.

Ved et utbrudd vil det ta 6-12 måneder å produsere ny vaksine.

Frykter pandemi

Fugleinfluensaviruset H5N1 har smittet 420 mennesker siden 2003, og 257 av disse har mistet livet. Nye tilfeller har i det siste blitt rapportert fra Indonesia, Kina og Vietnam. I Egypt har 15 barn blitt syke de siste månedene.

— Bekymringen nå er om fugleviruset har forandret seg slik at det smitter mellom mennesker. Verdens helseorganisasjon regner viruset som en stor trussel, sier Rebecca Cox, konstituert leder ved Influensasenteret i Bergen.

Frykten er en pandemi, hvor viruset raskt sprer seg over hele verden. Det siste året har UiB samarbeidet med europeiske forskere om å utvikle den nye vaksinen.

— Hvis det blir en ny pandemi, er det viktig at vi har beredskap til å effektivt kunne beskytte folk mot viruset. Laboratorieforsøkene har vært svært lovende, og vi forventer at vaksinen vil gi god beskyttelse, sier Cox.

Dersom det ikke utvikles en effektiv vaksine vil det føre til alvorlig sykdom hos svært mange og høy dødelighet kan forekomme.

Verdenspremiere i Bergen

Influensasenteret er på utkikk etter friske personer i alderen 19–50 år som kan delta i prosjektet. De som melder seg vil få to vaksiner og må være tilgjengelig for oppfølgende blodprøver i ukene fremover.

Studien vil gi informasjon om effektivitet av vaksinen og hvor lenge vaksinen varer. Resultatene er ventet i løpet av sommeren.

- Vaksinen er ikke testet andre steder i verden. Hvorfor akkurat Bergen?

— Influensasenteret i Bergen har i mange år vært en viktig bidragsyter til dette globale arbeidet og har god erfaring med klinisk utprøving, sier Cox.

Vil du la deg vaksinere for forskning? Skriv gjerne en kommentar.

MÅLFRID BORDVIK
MÅLFRID BORDVIK
RONALD E. HOLE