• Stemningen er den samme i mange familier. Vi merker hvordan han kommanderer, og hun adlyder i frykt, sier politibetjent Ole Jakob Malmo.

Ingunn Røren

Christina Pletten

Marvin Halleraker (tegning)

Bente Ljones (illustrasjon)

Gidske Stark (foto)

I løpet av 17 år i politiet har Malmo rykket ut på meldinger om husbråk utallige ganger. Han jobber på Ordensavdelingen, og det er de som kommer inn i hjem der far nettopp har banket opp mor.

Malmo beskriver en konkret episode fra Bergen som viser mange av de typiske situasjonene ved familievold:

— En kvinne ringer politiet, sier at hun ikke tør å være alene med mannen sin. Vi drar hjem til dem, i en leilighet i en lavblokk. Kvinnen åpner døren for oss. Håret hennes står til alle kanter, hun blør fra munnen og er oppløst i tårer.

På stuebordet ligger store hårdotter, skikkelige klaser med hår, som han har revet ut av hodet hennes. Sammen med håret ligger en tann han har slått ut av munnen hennes. På kjøkkenet finner jeg en nesten tom flaske sprit. Han har drukket all spriten i løpet av ettermiddagen. Jeg vil helle ut resten av brennevinet, men kvinnen sier nei. Hun vet at mannen blir rasende hvis noen rører spriten hans.

Vi finner mannen på soverommet, der han ligger med alle klærne på og later som han sover. Lukten av alkohol er tydelig.

Vi røsker i ham, sier vi vil ha ham med på kammeret. Han sier at han ikke har sko eller jakke. Kvinnen springer og henter det. Han kommanderer, hun adlyder i ren frykt. Hun mukker ikke på noe, og kan knapt få gjort det han ber om fort nok. Han har full kontroll over henne, til tross for at det står to politimenn i rommet. Helt typisk. Vi merker maktubalansen mellom dem. Selv om vi møter mannen i en «mild» situasjon, ser vi hva slags terrorvelde kvinnen lever i.

Kvinnen er blitt slått før, men denne gangen var han så rasende at hun fryktet å bli drept hvis ikke politiet kom.

Samtidig er hun livredd. Hun vet at han kommer tilbake, og da kommer hun til å få svi fordi hun varslet politiet.

Mannen fremstår som helt uforstående til at konen har ringt politiet .

Det er helt typisk for menn som slår. Han ser på henne med hundeøyne, signaliserer «se hva har du stelt i stand nå». Sier til oss at konen har klikket, legger all skyld på henne.

Han skjønner etter hvert at han må bli med. Da går han løs på politiet. Vi pågriper ham, og spør kvinnen om hun har familie eller noen andre hun kan kontakte. Hun sier nei. De voksne barna vet at forholdet mellom foreldrene er vanskelig, men hun vil ikke at de skal vite hvor ille det er. Hun vil ikke at noen skal se henne slik hun ser ut nå.

— Det er fortvilende å se at hjelpeapparatet ikke klarer å fange opp disse familiene, og at kvinnene ikke kommer seg ut. Vi føler maktesløshet, men samtidig vet vi at det ikke bare er å flytte, særlig når det er barn i bildet. Noen av kvinnene får mennene dømt for vold, men det er hull i rettsvesenet og fengselsvesenet vårt som gjør at disse mennene kan komme ut igjen og fortsette å ha kontroll over kvinnene.

<b>Knivstukket av mannen:</b> Kvinne fra Hordaland, knivstukket fire ganger i magen av ektemannen. Akuttoperert. (Foto: Politiet)