Usbekeren (31) som er siktet i terrorsaken, gikk til Politiets sikkerhetstjeneste med opplysninger om at et angrep ble planlagt på norsk jord.

Advokat Kjell T. Dahl, som forsvarer usbekeren, opplyser dette til NTB i en pause i fengslingsmøtet mandag ettermiddag. Han karakteriserer det som «meget spesielt» at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) arresterer og sikter sin egen informant – som kanskje bidro til å hindre en terrorhandling.

Politiadvokat Signe Kathrine Aalling bekrefter opplysningene og sier siktelsen for usbekerens del er noe endret når det gjelder tidsrommet. Men gjerningsbeskrivelsen som går på planlegging av en eller flere terrorhandlinger på norsk jord, gjelder fortsatt også for ham på likelinje med hans to medsiktede.

— Mistenkt fra før

  • Denne siktede var mistenkt allerede før han kom til PST med sine opplysninger. Jeg vil ikke si noe om hvilken verdi opplysningene hadde for oss, sier Aalling.

31-åringen skal ha vært med på kjøpet av væsken PST mener skulle brukes til å produsere en bombe. Det var først en god stund etter dette at «alle brikkene falt på plass for ham», slik advokat Dahl beskriver det. Usbekeren hevder han ikke visste hva væsken skulle brukes til, men en konkret hendelse førte til at han gikk til PST 20. november i fjor.

**Les også:

Terror, PST og pressen**

Jevnlige møter

Usbekeren skal ha møtt PST jevnlig i tiden etter han ble informant i 2009, og har på det meste møtt politiet ukentlig. Verken forsvareren hans eller politiadvokat Aalling vil konkretisere hva usbekeren informerte om på disse møtene.

Det siste konkrete møtet med PST hadde han én uke før han ble pågrepet.

Under fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag ettermiddag forklarte 31-åringen seg i detalj om kontakten med PST og sin oppfatning av sakens innhold og omfang.

— Jeg har begjært etterforskningsskritt rundt kontakten med PST og mulige referater fra disse møtene for å finne ut hva han har sagt, sier Dahl.