Stemningen var smånervøs på Løvebakken i formiddag. Hele Stortingets sikkerhetsstab var på vakt, utenfor var både politi og militære på plass i gatene. Drøyt to måneder etter 22 juli ble det ikke tatt noen sjanser. Ingen fikk nærme seg Stortinget uten grundig sjekk og legitimasjon.

Et terroranslag mot vårt parlament i formiddag ville fått katastrofale følger. Absolutt alle som teller av samfunnstopper var da samlet i huset mellom kl 13 og 14: Kongen og dronningen, kronprinsen, regjeringen, hele Stortinget, toppene i embedsverket , militære og kirkelige ledere, pluss det diplomatiske korps som er representert i Oslo, med USA-ambassadør Barry White i spissen

Men det hele gikk bra.

Terror i tale

Både i Trontalen , i Regjeringens beretning om rikets tilstand og i stortingspresidentens tale, var 22.juli-angrepene på topp. Kongen sa:

— Angrepene den 22.juli var rettet mot Utøya og Regjeringskvartalet, men rammet hele Norge. Det norske folk svarte med å slå ring om demokratiet. Ut av den vonde vokste en sterk folkelig vilje til samhold, åpenhet og deltakelse. I de mest kritiske timene og dagene landet vårt har opplevd siden den andre verdenskrig, tok folket ansvar for våre verdier og viste veien fremover. Det styrket folkestyret. Samtidig vil tragedien prege både mennesker og samfunn i lang tid, sa kong Harald i Trontalen, som han leser på vegne av sin regjering.

I beretningen om rikets tilstand, som ble lest av den ferskeste statsåden, Ola Borten Moe, ble innsatsen for å hindre et nytt angrep nevnt, og arbeidet med 22.julikommisjonen, som blir svært viktig.

Stortingspresident Dag Terje Andersen(Ap) sa i sin tale at han beklaget den lave valgdeltakelsen ved lokalvalget i høst, på bakgrunn av 22.juli. Men har la til at oppslutningen varierer mye fra kommune til kommune, avhengig av viktige saker og lokale kandidater. Det betyr at demokratiet fungerer, mente han.

Mange meldinger

I Trontalen varslet regjeringen at den kommer til Stortinget med et sort antall meldinger i arbeidsåret som nå tar fatt. Det gjelder rus og forskning, fremtidsrettet byggepolitikk og den varslete meldingen om forholdet mellom stat og kommune. Regjeringen vil legge frem en klimamelding, og vil komme med en melding om personvernet. Det kommer også en melding om strømpolitikken, om reiselivet og om landbruket.

Når det gjelder juryordningen varsler ikke regjeringen noe konkret, annet en at de skal jobbe grundig med saken.

I Vandrehallen etterpå var reaksjonene forsiktige. Trontalen egner seg ikke til å hisse opp opposisjonen. KrF-leder Knut Arild Hareide merket seg at regjeringen ikke nevnte ett ord om fattigdimmen i Norge, som har økt. Frp-leder Siv Jensen ville ha noe mer konkret om beredskapen, mens Venstres leder Trine Skei Grande mente regjeringen bør bruke våre økonomiske muligheter til å styrke forskingen.

Og i morgen er det trontaledebatt i Stortinget, gjerne kalt opposisjonens debatt.