Av Helge Hegerberg, adressa.no

Lysaksjonen på Vågsplassen i Fosnavåg spredte seg hurtig via SMS. Det gikk bare få minutter fra de første lysene ble tent, til en hel skare av unge mennesker kom ut og søkte fellesskap gjennom å tenne lys. Helt frem til midnatt kom det mennesker til kaikanten i Fosnavåg som ville vise sin deltakelse med alle som er hardt rammet.

Ingen sa noe. Mange gråt. Og holdt om hverandre i en stille stund. Håpets dag ebbet ut i enda mer fortvilelse.

Flott ungdom

— Vi synes dette er veldig fint, sier ungdommene Marlene Ytterland og Thea Taklo.

— Vi er stolte av ungdommene våre. Jeg synes denne markeringen er helt enestående. Det har vært gripende å oppleve at innbyggerne søker sammen, tenner lys og sørger stille i fellesskap, sier ordfører Arnulf Goksøyr i Herøy kommune.

Etter en lang fredag med markeringer i skolene og i kirken, fikk følelsene fritt utløp på torget i kystbygda Fosnavåg da sola gikk ned i vest og lyste himmelen rød mot fuglefjellet Runde.

Behov for nytt

Dette skulle være en håpets dag, der man ventet seg godt nytt og et lite mirakel i havet nordvest av Shetland. Og så ble det utsettelser, mer fortvilelse og skuffelser. Spontant gikk folk ut og søkte samvær. Sjøfolkene her kjenner havet og grensene. En demning brast i folkets hjerter.

I og med at navnene på omkomne, savnede og overlevende ikke ble offentliggjort i løpet av fredag, var det mange som hadde behov for offisielle nyheter. De kom heller ikke, så nyhetene om navn og spekulasjoner spredte seg blant folk flest.

— Mange her trenger å få vite mer, sier folk Adresseavisen møter i sentrum av Fosnavåg.

Harde dager kommer

Navnelisten kommer i dag når de omkomne er identifisert av britiske myndigheter og en representant for politiet i Herøy, som er med flyet til Shetland. Rederiet har en pressekonferanse klokka elleve i formiddag på Eggesbønes. Da får vi vite når de overlevende kommer hjem.

Ordfører Goksøyr kjenner på seg at det blir dager fremover med sterke følelser i sving. Først kommer en glede med de som er berget, så kommer det kister med døde - og til sist er det navn på savnede som kanskje aldri kommer hjem.

Folk på ytre Sunnmøre går en tøff tid i møte. De ville være sammen da håpet forsvant fredag kveld, om å finne flere overlevende.

Marlene Ytterland tenner lys for å minnes de forulykkede. Foto: JENS PETTER SØRAA