På fagspråket kalles det lateral epikondylitt. Som noen kanskje har plukket opp, betyr itt-endelsen at det er snakk om en betennelse. Epikondyl beskriver hvor på kroppen vi befinner oss, nærmere bestemt i de to knokene du kan kjenne på hver side av albuen. Lateral betyr lengst vekk fra midten av kroppen. Da betyr tennisalbue en betennelse i festet for muskulaturen på utsiden av albuen.

DET ER DISSE musklene som løfter håndleddet ditt oppover, og selv om tennis-serving er en av aktivitetene der du kan overanstrenge disse musklene, er det nok langt vanligere å overanstrenge dem ved musebruk. Å løfte håndleddet litt oppover for å holde på musen blir anstrengende over tid for musklene, og da kan du få «musearm» – en samlebetegnelse for irritasjon i håndledd, albue og skulder.

Vi deler betennelser i muskelvev inn i tre forskjellige faser:

  • I den første får du vondt i området rundt muskelen når du bruker den * I den andre fasen kan du få vondt i muskelen, selv når du ikke bruker den, men helt andre muskler* I den siste fasen har du vondt nokså konstant, og smertene hindrer deg ofte i å få sove

TENNISALBUE er heldigvis veldig enkelt å diagnostisere. Du har som regel en lokal smerte over muskelfestet som er ømt å ta på, du kan ha smerter ned i håndleddet og fingrene, men det er ganske diffust, det kan være noe hevelse over muskelfestet, og det kan være litt varmt. Du får som regel vondt bare ved enkelte bevegelser.

Så kommer vi til det mest interessante: Hva bør gjøres? For en kiropraktor vil bare halve jobben være gjort når det er slått fast at du har tennisalbue. Det viktigste er å finne ut hvorfor du har fått det. – Jammen, det er jo opplagt, vil du kanskje si. – Jeg satt jo med årsoppgjøret i to måneder i strekk foran pc-en.

Men hva med den påkjørselen du var med på i fjor da du hadde vondt i nakken i to måneder etterpå, eller hva med plasseringen av mus eller tastatur på pulten din, eller hva med det faktum at du allerede i år har hatt en betennelse i motsatt skulder og i begge knærne?

Alle disse forskjellige omstendighetene indikerer at årsakene til betennelsen er vidt forskjellige.

Dessverre har man i dag en stygg tendens til å behandle symptomene, som kanskje er senebetennelse, og ikke årsaken, som kan være et nakkeproblem. En kiropraktor vil alltid gå tilbake og forsøke å finne årsaken bak, men det forhindrer oss ikke i å behandle den vonde albuen samtidig.

RÅDENE er ganske enkle, men er betennelsen kommet i den siste fasen, kan det være vanskelig å gjøre noe som får raske resultater. Da kan det hende du må på en kur med betennelsesdempende medikamenter for å få kontroll på smertene. Det må du til din lege for å få.

Hva gjør du?

Unngå de aktivitetene som du merker gjør vondt, bruk gjerne motsatt hånd. Kulde vil lindre betennelse, og brukes lokalt i ti minutter om gangen tre-fire ganger i døgnet. Varme kan brukes på andre deler av armen som kan kjennes stiv når den ikke får beveget seg så mye. Lett strekk på muskelen går bra når ikke betennelsen er kraftig. Lag et «kunstig» muskelfeste med for eksempel en fyrstikkeske som surres fast med støttebandasje rett under muskelfestet, da vil belastningen flyttes et hakk og senefestet får nødvendig hvile.

DERSOM du går lenge med en tennisalbue, vil du etter hvert kunne få en rekke andre problemer i håndledd, skulder og nakke. Merker du at tilstanden ikke går over ved hjelp av de enkle rådene over, så søk hjelp i tide.

ELISABETH JACOBSENkiropraktor