— Oj, det er et vanskelig dilemma. Det er ikke lett å nekte dem å ha sex så lenge loven tillater det. Samtidig er de ikke voksne. Jeg synes det er viktig at foreldrene er involvert og snakker sammen. Så lenge begge synes det er greit, må hun vel bare få lov. På et tidspunkt må de få begynne å leve livene sine. Hvis ungdommen ikke får lov, men gjør det likevel, er det verre, mener adjunkt og trebarnsmor Hege Cecilie Floen.

- Ungdom synes ofte det er flaut å snakke med foreldrene sine om sex?

— Ja, det er flaut – både for de voksne og barna. Derfor er det viktig å begynne tidlig. Det er mye fokus på sex i dag. NRK-programmet "Trekant" synes jeg for eksempel er for aggressivt. Det bør ikke være noe mål at de skal være utlært før de blir voksne. Men det er så mye de skal vite og ta stilling til i ung alder. Derfor er det bra å ha en åpen dialog. Da kan en ikke begynne å snakke om sex når barnet er 16 år.

- Når bør en begynne?

— Når det gjelder jenter, er det naturlig å begynne når de får sin første menstruasjon. Da kan man ta utgangspunkt i hvorfor dette skjer. Snakke med jentene, først og fremst, om hva det vil si å ha sex. Hvis en kommer tidlig i gang, og klarer å være tydelig, er det et bra utgangspunkt for å skape gode holdninger.

- Hva om du på bakgrunn av tidligere samtaler ikke tror at 16-åringen er moden for å debutere – vil du da nekte henne overnattingsbesøket?

— Da ville jeg nok si at hun burde tenke seg om og vente en stund til.

- Hva om det er kjæresten som presser, og hun egentlig ikke vil?

— Mitt beste råd er å snakke med tenåringen. Gjerne også med kjærestens foreldre. Det aller viktigste er å ikke feie tematikken under teppet og late som den ikke eksisterer.

- Ville du fortalt din datter at du hadde diskutert temaet med kjærestens mor?

— Kanskje ikke.

Si din mening i kommentarfeltet under!