Men lukten kan bedra. Alle som har hatt besteforeldre er enige om at bestemors kjøttkaker er noe av det beste i verden. Når man lager dem selv, blir de aldri det samme. Enten er de for harde, eller smakløse eller kanskje det bare er det at den koselige følelsen er borte. Det er ikke noe vits i å prøve å etterlikne eller gjenskape den følelsen. Det er det bare bestemor som kan. Men smaken må man kunne klare å gjenskape. Ikke akkurat slik som det ble gjort før selvfølgelig, men med litt bacon og Tabasco…

Hjortekaker

4 personer

1 kg hjortekjøtt (eller annet kjøtt) to never havregryn et par spiseskjeer vann salt pepper 2-3 cm finhakket fersk ingefær ¼ raspet muskatnøtt 5 knuste allehåndekorn ½ pakke sjalottløk finhakket baconfett eller spekk

Når gamle, feite Christopher serverer kjøttkaker til barnebarna, holder det ikke med kjip, utvannet kjøttdeig. Bare det beste vil være godt nok for mine sporer. Og noe av det beste kjøttet du kan få tak i her i landet må være hjort. Eller var det bacon? Siden jeg er litt i tvil, så blander jeg dem bare sammen. Jeg bruker ett kilo hjortebiff og litt baconfett. Ettersom hjortekjøttet er magert, trenger det litt fett for å gjøre det saftigere. Hvilket fett er da bedre enn baconfett? Sammen lager de en perfekt blanding av vilt og røyksmak.

Har du anledning til å handle på Kjøttbasaren i Bergen er det perfekt til denne retten. Kjøp et stykke bacon med masse fett på, og skjær fettet vekk. Hakk det sammen med hjortekjøttet til det er jevnt fordelt. Har du en gammeldags kjøttkvern, er det ypperlig. Skrell og finhakk ingefæren, og bland det sammen med kjøttet og krydderet. Finn en halv pakke med sjalottløk, og hakk det inn i blandingen. Ta så to never med det havregrynet du har i skapet, og bland det inn i kjøttblandingen. Ha rikelig med salt og pepper i. Når du lager kakene er det viktig at du ikke lager dem for tjukke. To centimeter skulle være nok. Steik kakene i baconfett på middels varme. De er ferdig når de er blitt litt harde og fått en mørkebrun, hard skorpe.

Brun saus

8 ss hvetemel 7 ss smør resten av sjalottløken, finhakket en boks ferdig kraft fra slakteren pepper salt eventuelt litt nellik et par dråper Tabasco

Dessverre har posesaus-fabrikantene lagt forholdene så godt til rette for oss at vi nesten ikke vet hvordan man skal lage skikkelig saus lenger. Nå er det til og med kommet en gourmetutgave av posesausen. Huff og huff, hvor skal dette ende? For dere som fremdeles husker litt fra heimkunnskapen om jevninger og bruning, eller hva det nå var vi lærte, så har jeg den skikkelige utgaven her.

Det første dere må gjøre er å få tak i noe god kraft. Hvis du er som meg, som ikke klarer å planlegge lengre enn til neste gang du skal pusse tennene, så kan du kjøpe ferdigkokt viltkraft hos slakteren. Det første du gjør er å smelte smøret. Når det er smeltet, har du melet i og rører godt. Dette lar du stå i cirka en halv time. Da skal det ha fått en fin brun farge. Dette er på en måte brunsaus-essensen, og det er mye bedre enn det du får på pose. Ha løken i, og la den surre til den er blitt myk. Ta så like deler vann og kraft i gryten, og la det småkoke en halv time til.

Kikertestuing

2 bokser kikerter en god spiseskje smør vann salt pepper

Det blir ikke kjøttkaker uten ertestuing. Da forslår jeg at du bruker kikerter istedenfor de vanlige grønne. Disse kan du få tørket eller hos innvandrerbutikker på boks. Har du tørre erter, må du legge dem i bløt kvelden før. Hell av vannet, og kok ertene en time i nytt vann. Hell så av dette vannet også, og du har omtrent det samme som de ertene du kjøper på boks. Disse skal koke i cirka en halv time. Mos det litt sammen, og la det putre med smør, salt og pepper til resten av maten er ferdig. Er du redd stuingen skal bli for tørr, tar du bare litt mer vann i. Grunnen til at man alltid bør kaste bløtleggings-vannet, er at det er stoffer i det som ikke er bra for magen. Noen sier også at det er de stoffene som gjør at du fiser.

Glaserte gulrøtter

½ kg gulrøtter kuttet i stenger 3 ts sukker 2-3 stilker dill, finhakket 2 ss smør 2 ss vann salt

Gulrøtter er fint å ha med til denne retten. I motsetning til ertestuingen er de friske og knasende Skjær gulrøttene i to på tvers og så i fire på langs. Da vil du ha fine små stenger. Gi dem et oppkok i lettsaltet vann, og la dem koke i tre minutter. Meningen er at de skal bli litt myke, men ikke gjennomkokte. Slå av vannet, og ha gulrøttene i en stekepanne med en kaffekopp vann og to teskjer godt sukker. La dette koke opp på middels varme mens du hele tiden snur på gulrøttene. Etter noen minutter er vannet kokt vekk, og det legger seg et tynt karamell-lag på gulrøttene. Rett før du synes det er nok, strør du et par klyper fersk dill på. Jeg lover deg, det er absolutt verd bryet!

Etter å ha laget dette, lukter jeg om mulig enda mer kjøttkaker, men med en herlig hjorte-aroma i tillegg.

Det er ikke så galt. Vi kunne ha luktet gravlaks.