— Vi tar selvkritikk. Å ankomme Norge og havne rett inn i en spritbutikk var ikke den profilen vi ønsket å ha på våre flyplasser, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen til Aftenposten.

Konsernstyret har nå gitt sin tilslutning til å bygge om taxfree-butikkene som ankommende utlandspassasjerer møter, dette for å bedre reiseopplevelsen på norske flyplasser.

Omleggingen starter med hovedinnfallsporten til Norge, Oslo Lufthavn, noe som vil koste fem millioner kroner alene.

Innen høstferien er over håper han at ankomsten til Norge skal gi et førsteinntrykk av Norge for dem som ankommer med fly fra utlandet som er langt hyggeligere enn i dag.

Vil gjemme alkoholen

Etter OSL tas ankomstbutikkene på de øvrige, norske lufthavnene.

— Vi skal gjøre det enkelt å gå utenom taxfree-butikken. Og vi skal dessuten sørge for å flytte alkoholen lenger bak i butikken. Det som først møter dem som likevel velger å gå inn i duty free-utsalget, skal ikke lenger være brennevin og vin, men parfyme og sjokolade, sier Falk-Petersen til Aftenposten.

Bakgrunnen for beslutningen i Avinors styre er sommerens debatt om den sterkt økende taxfree-omsetningen på landets flyplasser.

Denne omsetningen er et vesentlig bidrag til driften av landets lufthavner. Fra sentralt politisk hold har det også vært tatt til orde for å avvikle hele taxfree-ordningen.

Få endringer på Flesland

På Flesland ligger det derimot an til få endringer. Der sluses ikke utenlandspassasjerer rett videre til taxfree-butikkene, men til bagasjeområdet. Man må gå en liten omvei for å handle tollfrie varer.

Avinor skal likevel se på forholdene også her, sier kommunikasjonssjef Egil Thompson.

— Vi tar en gjennomgang av de kommersielle områdene på alle lufthavnene våre, og særlig der det er utenlandstrafikk, for å se om det er behov for å gjøre endringer. Gardermoen er først i rekken, det er der behovet er størst. Foreløpig har vi ikke sett at det er store behov for justeringer på Flesland, sier Thompson, og legger til:

— Det kommer som kjent ny terminal i 2017, og frem til da er mye av Flesland preget av dårlig kapasitet og små arealer. Vi gjør en vurdering av alle områder, men behovet er nok størst andre steder enn Flesland.

Berg med alkohol

Kritikken har vært massiv mot det mange mener er et usmakelig alkoholpress, skriver Aftenposten. Før ankommende passasjerer kommer til bagasjehallen på Gardermoen er de blitt sluset rett inn i landets største taxfree-utslag og møtt med paller på paller med brennevin, vin og øl.

Det har dessuten ikke vært enkelt for dem som aktivt har ønsker å gå utenom butikken, å finne veien ut i ankomsthallen.

— Det er ikke akseptabelt, derfor skal også skiltingen bli bedre slik at man ikke får følelsen av å bli tvunget gjennom butikken. Vi ønsker i stedet at de som ankommer landet skal bli møtt med bilder fra det distriktet de kommer til, og fra Norge generelt. For oss er det viktig å formidle alt det vakre dette landet har å by på. Dessuten vil vi jo gjerne fortelle at det fins gode flyforbindelser for de som vil se landet vårt eller gjøre forretninger her, sier Falk-Petersen.

Vil avvikle taxfree

En av de sterkeste kritikerne av spritpushingen på flyplassene har vært generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis - samarbeidsorgan for frivillige organisasjoner på rusfeltet. Hun hilser beslutningen i Avinor med glede:

— Dette er en viktig forbrukerseier. Mange har reagert på denne slusingen forbi vin- og sprithyllene ved ankomst, og det er positivt at det nå skal bli valgfritt å oppsøke alkoholutsalget. Både på Gardermoen og ved flere andre flyplasser har det vært lagt opp til et uakseptabelt kjøpepress, sier hun.

— Dette er et positivt skritt for å reversere en negativ endring i taxfreeutsalg, men Actis mener at tiden nå er inne for å avvikle hele taxfreeordningen. Det gir ikke mening å bruke flere milliarder kroner på å betale for billigere alkohol til de som reiser, sier Gerhardsen.