Anniken Huitfeldt, Marianne Aasen Agdestein eller en mer uventet Ap-kandidat? Kanskje Helga Pedersen likevel kommer til å ta over etter Manuela Ramin-Osmundsen, men hvem blir i så fall ny fiskeri— og kystminister?

– Jeg kommer ikke til å si noen ting om dette i dag, sier en blid, men bestemt Huitfeldt til NTB. Hennes stortingskollega Marianne Aasen Agdestein tyr til denne standardformuleringen:

– Jeg har ingen kommentar!

Fredag vil statsminister Jens Stoltenberg (Ap) offentliggjøre hvem som blir landets nye barne- og likestillingsminister. Det vil han gjøre på Slottsplassen like etter klokken 11 når utnevnelsen er blitt godkjent i statsråd. Ved hans side vil det nye medlemmet av regjeringskollegiet stå.

Få innvidde

Det er ikke mange utenfor Stoltenbergs aller nærmeste krets som har fått vite hvem som blir ny barneminister. Selv blant Ap-politikerne på Stortinget er få innviet i hemmeligheten.

Inntil torsdag, da fiskeriminister Helga Pedersen i et intervju med Dagsavisen likevel åpnet for å bytte departement, ventet de fleste at Stoltenberg ville velge én enkelt utnevnelse og ingen større rokade. Og blant de mange ulike kandidatene som er nevnt, har Anniken Huitfeldt vært selve storfavoritten.

Huitfeldt, som i likhet med Stoltenberg er motstander av en tredelt foreldrepermisjon, er i dag nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Et stort flertall av Aps fylkesledere trakk fram hennes navn i dagene etter Ramin-Osmundsens dramatiske avgang. Hun er en erfaren politiker som har gått gradene fra politisk ungdomsarbeid til Stortinget. I dag er hun også leder av Aps kvinnenettverk.

Mer synlig

Dersom statsministeren på nytt velger å bytte om på statsråder i regjeringen, slik han gjorde i høst, vil grunnen trolig være et ønske om å profilere partiets nestleder Helga Pedersen på en bedre måte. Som fiskeri- og kystminister når hun ikke avisspaltene så ofte som hun kanskje vil gjøre som sjef for et annet departement.

– Jeg har ingen planer om å skifte beite. Men det er ingen garanti for hvor lenge det varer, det har historien vist mange ganger, sa Pedersen i intervjuet med Dagsavisen.

Marianne Aasen Agdestein framstår som den tredje mest aktuelle kandidaten. Hun var en av Stoltenbergs mest betrodde rådgivere i opposisjonsperioden på Stortinget fram til valget i 2005. I dag sitter hun i finanskomiteen og er medlem av Aps valgkomité. I motsetning til Pedersen og Huitfeldt er Agdestein udelt positiv til en tredeling av foreldrepermisjonen.

Uansett hvem som tar over roret i Barne- og likestillingsdepartementet, vil spørsmålet om hvem som skal bli nytt barneombud få førsteprioritet. Den nye statsråden må bestemme seg for om Reidar Hjermann får fortsette eller om han skal erstattes – denne gang av en annen enn Ida Hjort Kraby.

EN AV DISSE?:Helga Pedersen og Annikken Huitfeldt er blant favorittene til stillingen som barne- og likstillingsminister.
Sigurdsøn, Bjørn og Falch, Knut