Flere øyenvitner har forklart til politiet at 29-åringen stakk Sulejman Hamzic i magen med en kniv rett etter at Hamzic og flere venner kom inn i 29-åringens leilighet natt til 1. mai.

Tre uker etter at han ble pågrepet og siktet for drap, nekter fortsatt 29-åringen å fortelle politiet sin versjon av hendelsesforløpet.

— Han vil ikke gå i avhør før han har fått innsyn i dokumentene i saken, sier politiadvokat Harald Bilberg.

- Ingen verdi

Politiet har ønsket at 29-åringen skal forklare seg uten å vite hva vitnene i saken har fortalt om hendelsesforløpet.

— Hvis han først gir sin forklaring etter at han har satt seg inn i hva alle andre har sagt, så får hans forklaring tilnærmet ingen verdi. Og jo lengre tid det går før vi får hans forklaring, jo mindre verdi vil den ha i saken, sier Bilberg.

Han er kritisk til den drapssiktedes vilkår for å gå i avhør.

— Jeg synes ikke at en som har tatt livet av et annet menneske skal avgjøre premissene for etterforskningen. Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor han ikke uforbeholdent kan fortelle oss hvorfor dette skjedde, hvorfor han må se hva alle vitner har forklart før han gir sin versjon, sier politiadvokaten.

— Hvor viktig er den siktedes forklaring for etterforskningen?

— Saken er godt belyst gjennom de andre som var til stede da drapet fant sted. Siktede har ingen plikt til å forklare seg, men har selvfølgelig full rett til å få komme med sin beskrivelse av det som har skjedd, sier Bilberg.

29-åringens forsvarer, advokat Kjetil Ottesen, ønsker ikke å si noe om hvorfor hans klient ikke vil forklare seg.

— Slik saken står nå, ønsker jeg ikke å kommentere dette, sier Ottesen.

Vil utvide siktelsen

Bilberg understreker at politiet ikke kan holde tilbake saksdokumentene fra den siktede særlig mye lenger.

— Vi nærmer oss en smertegrense nå. Saken er godt taktisk belyst, og da har vi egentlig ikke noen rettslig begrunnelse for å holde dokumentene tilbake. Vi vil ta en gjennomgang av dette opp mot fengslingsmøtet om en ukes tid, sier han.

29-åringen ble få dager etter drapet varetektsfengslet for fire uker. Politiet vil be om at varetektstiden forlenges når denne fristen går ut. Samtidig kan det også bli aktuelt å utvide siktelsen, som foreløpig lyder på forsettlig drap.

Flere vitner har forklart at grunnen til at Sulejman Hamzic og kameratene oppsøkte 29-åringen, var at de skal ha sett ham bruke vold mot kjæresten sin. Da de ville gripe inn og hjelpe den unge kvinnen, ble to av dem stukket med kniv. Hamzic døde, mens en kamerat ble lettere skadet.

— Det er sannsynlig at siktelsen etter hvert vil bli utvidet til også å gjelde vold mot siktedes kjæreste, sier Bilberg.

Den taktiske etterforskningen av drapssaken vil ifølge politiadvokaten være ferdig i løpet av kort tid.

— Deretter venter vi bare på tekniske rapporter. I tillegg skal siktede undersøkes av en psykiater. Det er ingenting som tyder på at han er strafferettslig utilregnelig, men vi må få det vurdert av fagfolk, sier han.