Siktelsen mot Trond Birkedal ble onsdag utvidet til å gjelde seksuell omgang med en mindreårig. En nå 17 år gammel gutt har anmeldt Birkedal for et angivelig overgrep under et partiarrangement da han var 15 år gammel.

Ifølge 17-åringens bistandsadvokat, Hege Salomon, skal sentrale personer i Frp, inkludert generalsekretær Geir Mo, ha kjent til anklagene i lengre tid.

Liten støtte

Salomon forteller at gutten opplever at han har fått veldig liten støtte og forståelse i partiet for det han hevder å ha vært utsatt for.

Trond Birkedals advokat Arvid Sjødin bekrefter at anklagene skal ha vært kjent i Frp.

Partileder Siv Jensen møtte pressen i Stortingets vandrehall sent onsdag kveld, etter at hun, Geir Mo og Frps pressesjef hadde sittet i krisemøte hele kvelden.

Partilederen ville imidlertid ikke svare på spørsmål om når personer i partiledelsen for første gang fikk høre om de alvorlige anklagene.

— Jeg er ikke opptatt av å holde igjen informasjon. Dette handler om at det er en alvorlig sak som er under etterforskning og som berører mange personer. Det er ikke mediene som skal bestemme hva vi skal besvare når, og dere trenger heller ikke å ta hensyn til alt det som vi må ta hensyn til, sier Jensen til NTB.

— Det viktigste nå er at jeg har forsikret meg om at vårt regelverk er fulgt i denne saken og at vi har oversendt all informasjon vi har, til politiet, sier hun.

«Ber om anmeldelse»

Partilederen sier rutinene i Frp er slik at dersom det kommer fram påstander om kriminelle handlinger, så er partiets råd alltid å be vedkommende gå til politiet.

— Vi i Frp kan ikke drive etterforskning og undersøke alt mulig. Det må politiet og påtalemyndigheten gjøre, sier Jensen.

Jensen ville ikke svare på spørsmålet om Frp selv burde ha gått til det skrittet å anmelde forholdet, siden anklagene omhandlet et barn.

— Helheten i denne saken må vi komme tilbake til på et senere tidspunkt. Nå er det min jobb å besvare dette så generelt, prinsipielt og rolig som jeg kan, sier Jensen.

Nekter straffskyld

Birkedal nekter straffskyld for forholdet. Han er i tillegg siktet for å ha utvist en seksuelt krenkende atferd mot flere personer. Ifølge fengslingskjennelsen fra Stavanger tingrett skal han ha snikfilmet flere personer, og filmingen skal ha hatt et klart seksuelt motiv. Det skal dreie seg om seks unge menn som alle har eller har hatt en tilknytning til Frp.

Birkedal ble tirsdag varetektsfengslet for to uker med brev- og besøkskontroll.

VAR SENTRAL: Trond Birkedal var til han trakk seg fra alle sine verv sentralstyrerepresentant i Fremskrittspartiet og Frps ordførerkandidat i Stavanger. Fra 2002 til 2008 var han formann i FpU. FOTO: Jan Tore Glenjen