Politiet i 14 europeiske land gjennomførte husransakelser og beslag i aksjonen, som er en av de største mot fildeling noensinne.

Aksjonen kom i stand på initiativ fra belgisk politi, som har etterforsket saken i to år. I Norge var det bare én IP-adresse som var plukket ut.

— Vi gjennomførte husundersøkelse hos en mann i 40-årene i Rogaland tirsdag morgen. Datautstyret hans er beslaglagt og vil nå bli analysert, sier politiførstebetjent i datakrimenheten i Rogaland politidistrikt, Jens Kristian Roland til NTB.

- Delte flere terabyte

Mannen skal ha stilt datakapasitet til disposisjon for en gruppe fildelere. Politiet tror ikke han er en bakmann i nettverket.

— Men det er trolig snakk om å dele flere terabyte med nedlastet musikk, filmer og TV-serier, altså et betydelig beslag, sier Roland, som ledet aksjonen i Norge.

Den siktede er allerede avhørt og har ifølge Roland innrømmet sin rolle i saken. Han skal ikke ha bedt om bistand fra advokat.

Fildelingen skal ha pågått over flere år. Hvor store mengder filmer og musikk det dreier seg om, vet politiet først når de får analysert datautstyret.

— Han er samarbeidsvillig og har erkjent de faktiske forhold. Etter at vi har analysert innholdet, får vi vurdere om det er behov for ytterligere avhør, sier Roland.

Det er foreløpig ikke planlagt flere aksjoner i Norge i forbindelse med etterforskningen, opplyser politiførstebetjenten.

Fire pågrepet i Sverige

I Sverige er fire personer innkalt til avhør, mistenkt for brudd på opphavsretten, men det kan godt være at flere svensker vil bli mistenkt, opplyser aktor Fredrik Ingblad til svensk presse.

Mistanken dreier seg om ulovlig fildeling av en stor mengde filmer.

— Det er vanskelig å si hvor mange filmer det dreier seg om, muligens er det tusenvis, sier Ingblad.

Han føyer til at enkelte funn bidrar til å styrke mistankene om at det har foregått brudd på loven om opphavsrett.

I Sverige har politiet slått til mot boliger og internettleverandører på syv ulike steder, deriblant i Stockholms-området, Umeå og Eskilstuna, skriver TT.

Jakter på topsites

Det er beslaglagt datamaskiner og servere i et forsøk på å finne såkalte topsites, det vil si servere som kan laste ned store mengder filmer. Målet er også å finne opplysninger om spesielle IP-adresser.

Lovbruddene som flere svensker nå er mistenkt for, vil etter alt å dømme bli etterforsket av belgisk politi.

Politiaksjonen har også foregått i blant annet Storbritannia, Tyskland og Italia.