Christensen ble i formiddag hardt presset av aktor Tor Erling Carlsen under utspørringen om sine bevegelser før og etter Nokas-ranet. Både Christensen og Havnå har i retten forklart at de kjørte sammen til Stavanger dagen før ranet. Havnå har innrømmet at han deltok i kuppet. Christensen nekter enhver tilknytning til forbrytelsen — likevel løy han flere ganger i avhør.

Han fortalte at han ikke husket hvilken kjørerute han tok fra Arendal til Stavanger. Han hevdet at han ikke møtte Erling Havnå dagen før ranet. Og han påstod at han overnattet langs veien mellom Egersund og Ålgård. I tillegg nektet han å forklare seg i ett av avhørene, og nektet å avgi DNA-prøve.

Tor Erling Carlsen: - Selv om du var siktet for grovt ran med døden til følge, forklarte du deg altså feil på alle vesentlige punkter: Om kjøreruten, om hvem du kjørte sammen med, og hvor du overnattet.

Christensen: - Ja, det gjorde jeg. Jeg ville ikke knyttes opp til Havnå siden han var siktet for ranet.

Tor Erling Carlsen: - Jeg har problemer med å forstå hvorfor du forklarte deg slik. Du sier du hadde en helt legitim tur til Stavanger og Haugesund for å kjøpe rør. Hvorfor kunne du ikke da si det til politiet?

Christensen: - Jeg så hvordan saken utviklet seg, og var redd for å bli varetektsfengslet.

43-åringen var tydelig nervøs under aktors utspørring. Flere ganger skiftet han stilling, tok seg i ansiktet, og svarte nølende. Han sier nå at han traff Havnå tilfeldigvis på en bensinstasjon i Arendal dagen før ranet, og at de spontant bestemte seg for å kjøre sammen til Stavanger. Deretter skal han ha parkert den leide varebilen ved en båthavn i Stavanger, der han sov. Ifølge forklaringen kjørte han deretter til en skraphandel på Hundvåg i Stavanger, for å kjøpe et rør til firmaet sitt.

Påtalemyndigheten mener at hans nye forklaring ikke er mer troverdig enn den gamle, og at han i virkeligheten deltok i ranet på Domkirkeplassen. Teorien er at den leide varevognen ble brukt til å kjøre ranerne bort fra Sørmarka etter dødsranet.

Skraphandler kan gi alibi

Christensen mener han er uskyldig trukket inn i saken. 43-åringen hevder at han kjøpte rør i Stavanger om morgenen ransdagen.

Christensen kjenner medtiltale Erling Havnå fra kickboksermiljøet i Arendal, der begge er fra.

I retten i formiddag innrømmet dessuten Christensen at han kjørte sammen med Havnå til Stavanger søndag 4. april i fjor, dagen før David Toskas ranslag slo til mot NOKAS-bygningen bevæpnet med blant annet maskingeværer.

Havnå har forklart at de to møttes helt tilfeldig på en bensinstasjon i Arendal søndagen, og at de etter å ha pratet litt fant ut at begge skulle til Stavanger. Derfor avtalte de å kjøre sammen, i to biler, ifølge Havnå.

Nøyaktig det samme sa Christensen i Stavanger tingrett i dag. Han fortalte at de kjørte i innlandet, via Hunnedalen, siden Havnå var i bakrus.

I retten hevdet Christensen dessuten at han ikke syntes det var noe merkelig ved Havnå, som skal ha fortalt at han skulle til Stavanger for å treffe en dame og handle på IKEA.

Han fortalte at han ikke ville være med Erling Havnå til Stavanger sentrum fordi han ikke ønsket å drikke og feste.

— Vi har egentlig lite sosialt sammen. Dessuten ville det blitt et drikkepress om jeg hadde blitt med Havnå inn til byen. Det hadde jeg ikke orket, sa Christensen.

43-åringen forklarte seg deretter om det som skal gi ham alibi; han hevder at parkerte varebilen ved en båthavn i Stavanger, og at han han sov i bilen.

- Sjåfør

Etter å ha stått opp i 07-tiden ransdagen skal han ha kjørt til en skraphandel på Hundvåg i Stavanger, for å kjøpe et rør han trengte til et firma han er medeier i. Dette firmaet ligger i Haugesund.

— Når kom du frem til Hundvåg, spurte Tor Erling Carlsen..

— Jeg har tenkt en del på det. Dette er jo viktig for å gi meg alibi. Jeg er ikke helt sikker, men tror jeg kom frem like før klokken 09 en gang.

Christensen forklarer at han deretter kjøpte et flere meter langt stålrør, som han fraktet til Haugesund i varebilen han hadde leid.

Dette står i sterk kontrast til hva politiet mener; de hevder at Christensens VW varevogn ble brukt til å frakte NOKAS-ranerne vekk fra Sørmarka utenfor Stavanger etter dødsranet ved 08-tiden om morgenen 5. april i fjor.

Politiet mener også at Christensen var sjåfør.