Siden mars har det kontroversielle Snøhvit-prosjektet i Finnmark stått i stampe. EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA mente at Regjeringens løfter om skattelettelser til anlegget som skal ta imot gassen utenfor Hammerfest er i strid med EØS-avtalen.

Etter å ha benektet dette i lang tid, gikk regjeringen torsdag med på å gjøre en vri.

Distriktspolitisk virkemiddel

— Vi kunne ha valgt å kjøre saken videre, men det kunne fort tatt et år. I stedet har vi valgt å gjøre en endring i opplegget, slik at skatteregimet for Snøhvit-utbyggingen gjøres til et distriktspolitisk virkemiddel, sier finansminister Per-Kristian Foss til Bergens Tidende.

Han gjør det klart at ESA har signalisert at endringen vil bli godtatt.

Alt skal nå være klart for at Statoil kan gå videre med prosjektet, sier Foss.

Hauge raser mot ýkokkelimonkeý

Men Bellona, som først klaget Bellona-statsstøtten inn for ESA, gir ikke opp.

— I første omgang noterer vi en seier i og med at Foss nå har innrømmet at den påtenkte skattelettelsen er i strid med EØS-avtalen, noe han til nå har nektet for, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Bergens Tidende.

Og han trapper opp ýkrigený mot regjeringen:

— Vi kommer nå til å ta kontakt med EU-kommisjonen. For det første må vi fortelle dem at Norge undergraver hele EØS-avtalen med å drive med denne typen kokkelimonke. For det andre mener vi at statsstøtten til Snøhvit ikke kan anses for å være et distriktspolitisk virkemiddel, sier Hauge.

Bellona har også sendt ESA en 18 siders tilleggsklage der dette punktet behandles spesielt.