Men barnepiken er også med, så prinsen er i gode hender mens mamma er på jobb.

Det er FN-organisasjonen UNAIDS i Geneve som har invitert kronprinsesse Mette-Marit til Sveits. Kronprinsessen har takket ja til å ta på seg rollen som spesialutsending for UNAIDS, og tirsdag signerer hun kontrakten med FN.

Med dette ønsker kronprinsesse Mette-Marit aktivt å støtte opp om arbeidet som gjøres for å bekjempe hiv/aids og for å bedre hiv-positives livssituasjon.

Engasjert

Både Mette-Marit og ektemannen Haakon har lenge engasjert seg i temaet hiv/aids, ikke minst gjennom sitt humanitære fond, som ble opprettet i forbindelse med bryllupet i 2001.

Under studieoppholdet i London sto hiv/aids-problemene i verden på timeplanen, og under besøket i Malawi i januar i fjor, fikk kronprinsessen se problemene på nært hold.

– Det er tøft, helt forferdelig, å se barn lide på denne måten. Det gjør sterkt inntrykk på alle, uansett om man har barn selv eller ikke. Det beste jeg kan gjøre nå, er å fortsette å fokusere på problemene og spre kunnskap hjemme i Norge om fattigdomsproblemer og problemer med hiv/aids i Afrika, sa kronprinsesse Mette-Marit etter omvisningen på et sykehus i Lilongwe i Malawi, der over 1,1 millioner mennesker lever med hiv-smitte.

Et stort problem i Afrika sør for Sahara, er også mangelen på helsepersonell.

Rammer barn og unge

Halvparten av alle nye hiv-infeksjoner i verden er blant unge mennesker mellom 15 og 24 år.

Ifølge UNAIDS blir hver dag nærmere 1.800 barn under 15 år hivsmittet, de fleste via mor til barn. Hver dag dør 1.400 barn av aidsrelaterte sykdommer, og hver dag smittes mer enn 6.000 unge mennesker mellom 15-24 år av hiv.

Det er grunnen til at UNAIDS og UNICEF sist høst startet kampanjen Unite for Children, Unite against AIDS.

Nå er det altså den norske kronprinsessen som i likhet med kronprinsesse Mathilde av Belgia, skal være drahjelp for UNAIDS i kampen mot det som er blitt omtalt som «den langsomme tsunamien».