Frp skal bli seniorenes forsvarer.

Igjen var Hagen-magien til å ta og føle på. Igjen viste landsmøtet at de ikke får nok av sin tidligere formann og partibygger. Med nyvunnet glød og entusiasme var Hagen en sårt tiltrengt vitamininnsprøytning på et tidspunkt da en monoton programdebatt fikk flere hoder til duppe.

– Dette er en helt ny organisasjon. Interimsstyret har bare hatt ett møte, men jeg får masse henvendelser. Når valgkampen drar seg til i august, håper jeg vi har 200 lokallag. Vi skal vise at vi tar seniorene på alvor, sier Hagen til NTB

Over hele landet

Organisasjonen heter FPS og skal danne lag i kommuner, fylker og på riksnivå. Hagen vil møte i Frps sentralstyre og viser dermed at han ikke har noen vanlig pensjonisttilværelse i tankene, når han i september forlater Stortinget og vervet som visepresident.

Under åpningen fredag talte partileder Siv Jensen først og fremst til kvinnene, en velgergruppe partiet aldri har fått full fortrolighet hos. Lørdag presenterte Hagen seg som seniorenes hvite ridder.

I valgkampen skal han sørge for at de eldres rettigheter rykker opp som et hovedtema på linje med samferdsel, skole og justispolitikk. Hagen synes seniorutfordringene bare vokser og vokser, og at verken LO eller Norsk Pensjonistforbund er til å stole på.

Valgfrihet

– Dette dreier seg om tre hovedspørsmål. For det første pensjoner, deretter tvungen avgang fra arbeidslivet på grunn av tåpelige aldersregler og til slutt fritt valg av pleie— og institusjonsplass. Vi krever valgfrihet og lovfestede rettigheter for de eldre. Det må bli slutt på umyndiggjøringen, sa Hagen.

FPS vil beholde dagens pensjonsordning, ikke «spareopplegget» til statsminister Jens Stoltenberg.

– Videre må det bli slutt på at kompetente og arbeidsvillige kastes ut av arbeidslivet fordi de har nådd en tilfeldig satt aldersgrense, og det må bli fritt brukervalg innen helse og omsorg, sa Hagen.

Ingen i salen tvilte på at han skal klare å mobilisere rundt eldresaken. Stående applaus, den lengste og kraftigste så langt under landsmøtet, viste at den tidligere lederen stadig er en kraft i partiet.

Og Hagen kvitterte for mottakelsen.

– Det skal bli en ære å oppleve at Siv Jensen blir den som får gjennomført det som står i partiprogrammet, sa den nye seniorgeneralen.

Modnet

Etter innlegget sier Hagen at tanken om å stille seg i spissen for en senioraksjon har modnet over tid, dels som en følge av at han selv blir eldre, dels fordi tilbakemeldingene fra kommunene er illevarslende.

Akkurat hva slags innsats han skal gjøre under valgkampen, er ennå ikke fastlagt. Men noen paneldebatter er spikret. Og han er stolt over å kunne bli brukt og stolt av etterfølgeren.

– Tallenes tale vil avgjøre mye på borgerlig side. Men de andre partiene bør lytte nøye når Jensen sier at det ikke blir aktuelt å støtte en regjering Frp ikke er en del av. Jeg gjorde det to ganger, både i 1989 og i 2001, og angret bittert. Jeg prøvde å være positiv overfor Kjell Magne Bondevik, men fikk ikke noe igjen, sier Hagen.

Han hadde håpet at Bondevik kanskje kunne utvide regjeringen forut for valget i 2005 og dermed sikre en fortsettelse.

– Men han gjorde det stikk motsatte, sier Hagen.

Sara Johannessen
Sara Johannessen