Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer sterkt på kritikken mot det norske kongehuset fra Israels ambassadør i Norge, Miriam Shumrat.

Ambassadøren etterlyser kongehusets sympati og støtte til norske jøder.

Støre sier til NRK at ambassadøren her går for langt og at hun uttaler seg på en måte som er svært uvanlig. Utenriksdepartementet har tatt kontakt med ambassadøren og formidlet dette synet.

— Den israelske ambassaden bør vite at kongehuset aldri kan ta til motmæle mot slike uttalelser. Dessuten er det regjeringen som gir uttrykk for norske myndigheters syn, sier Støre.

Ambassadør Shumrat sier norske jøder hver uke ber for sin konge og dronning og at det derfor ville vært naturlig om kongehuset hadde vist sin sympati etter at synagogen i Oslo ble beskutt.

— En gest fra kongehuset sist fredag under den jødiske nyttårsfeiringen hadde under enhver omstendighet vært på sin plass, mener ambassadøren ifølge NRK.

Shumrat sier at kjente nordmenn, som for eksempel tidligere statsminister Kåre Willoch og forfatteren Jostein Gaarder, sprer desinformasjon og baktaler Israel på en måte som skaper fiendtlige holdninger mot jødene i Norge.

Hun mener artikler som de to har skrevet, har et slikt innhold at man ikke skal undres over at kriminelle sysler med planer av den type som nå er avslørt av politiet.

Kåre Willoch tar overfor NRK kraftig til motmæle og sier at ambassadøren ikke har påvist faktiske feil i noe av det han har skrevet om Israel og palestinerne.

Slottet vil ikke kommentere ambassadørens uttalelser.

Kimmo Mäntylä / Scanpix