I dag var Dalai Lamas siste dag i Norge. Han avsluttet med besøk på Stortinget, men dro fra landet uten å ha møtt statsministeren eller andre fra regjeringen.

På mandag kommer Israels president Shimon Peres. Han har det til felles med Dalai Lama at han også er nobelprisvinner. Men Peres får møte både stortingspresident Olemic Thommessen og statsminister Erna Solberg.

Programmet for Peres omfatter blant annet mottakelse på slottsplassen, lunsj på Akershus festning og gallamiddag på slottet.

— Naturlig å møtes

Da Solberg holdt pressekonferanse etter hennes tale til landsmøtet fredag, kom hun ikke unna spørsmål om Dalai Lama-saken, og regjeringens håndtering av den.

BT stilte også spørsmål ved hvorfor Solberg møter Peres, når hun ikke ville møte Dalai Lama.

— Vi har kritisert Israel på mange punkt, og vært en aktiv part i arbeid for å få en løsning i Midtøsten. Men han er president i det landet, og kommer til Norge på besøk. Israel er et land vi samarbeider med, og det er ikke mer eller mindre naturlig å møte presidenten i Israel enn presidenten i hvilket som helst annet land, sa Solberg.

- Et offer for regjeringen

Solberg forsvarte regjeringens håndtering av Dalai Lama-saken, men sa det ikke var en enkel sak for dem.

-Det er viktig at vi har mulighet til å møtes ansikt til ansikt med Kina. Dette er selvfølgelig offer for oss også, i regjeringen, sa hun.

— Jeg synes kanskje vi skal løfte blikket og se hva andre land i samme situasjon gjør. Land som ikke er i en så alvorlig situasjon som oss, la hun til.

Vil ha innflytelse

Aftenposten utfordret Solberg til å komme med en oppfordring til Kina om å løslate menneskerettighetsaktivister.

— Jeg har ingen problemer med å si at jeg mener at Kina burde hatt en annen menneskerettighetsutvikling enn i dag. Men det er bedre å ta opp enkelte situasjoner, og vi trenger å være i samme rom, og være i dialog. Hvis ikke har vi veldig høy faneføring, men ingen innflytelse, svarte statsministeren.