ØYULF HJERTENES

— Sier du det? Da får vi gjøre en innsats for pensjonen, flirer Kjetil Svindland.

Sammen med kompisen Willy Sætrum feiret Svindland helgen med en utepils på Torget i går ettermiddag.

— Men vi må vel drikke en del for at det skal gi noe utslag på pensjonen, ha ha ha!

Eier gjennom dansker

I dag eier danske Bryggerigruppen, som nylig skiftet navn til Royal Unibrew, 25 prosent av Hansa Borg Bryggerier. Og hvem har satt 47,6 millioner kroner i Royal Unibrew?

Jo, det norske oljefondet. Ølsalget til Hansa Borg vil dermed virke inn på avkastningen til fondet gjennom de danske deleierne.

— Jeg kan ikke se noe betenkelig med å investere i et bryggeri. Dette er en helt lovlig virksomhet som jobber etter normale forretningsmessige metoder, sier informasjonsansvarlig i Hansa Borg Bryggerier, Lisbeth Hope Frugård.

Hun forstår ikke at bryggerier kan defineres som uetiske investeringsobjekter. I dag har oljefondet rundt 4,5 milliarder kroner plassert i alkoholaksjer og -obligasjoner.

- Delikat for staten

I tillegg til Royal Unibrew, har fondet eierandeler også i ølmerker som Carlsberg, Heineken og Budweiser. Det siste merket inngår i amerikanske Anheuser-Busch.

Partner Tor Sydnes i Wassum Investment Consulting mener oljefondets kobling til Hansa Borg illustrerer problemet med å skille mellom hva som er etisk og hva som ikke er det.

Sydnes har spesialisert seg på etiske fond.

— Staten havner raskt i en delikat situasjon når den skal bestemme seg for hvem som er etiske og hvem som ikke er det, sier han.

Sydnes påpeker at øltørste kunder opplagt vil tjene mer på å kjøpe ølet sitt på det billigste stedet, fremfor å være lojal mot oljefondets investeringer.

- Barnearbeid verre

Lisbeth Hope Frugård i Hansa Borg Bryggerier mener de etiske aspektene ved den norske oljeproduksjonen er langt mer påfallende enn ved investeringer som gjøres i bryggerier verden over.

— Barnearbeid og investeringer i diktaturstater må også være langt mer betenkelig enn en virksomhet som er helt akseptert i Norge, påpeker Frugård.

Knut Svindland og Willy Sætrum synes det er helt greit at norske pensjonspenger indirekte blir pløyd inn i norsk ølproduksjon.

— Dette er jo også snakk om å investere i arbeidsplasser i Norge, påpeker kompisene på Torget.

– HELT OK: – Jeg skjønner at miner og klasebomber er noe oljefondet bør holde seg unna, men brygging av øl ser jeg ikke noen problemer med, sier Kjetil Svindland. Han nøt helgen med en utepils på Torget i går ettermiddag.<br/>Foto: TOR HØVIK