ATLE ANDERSSONHANS MJELVAHÅVARD BJELLAND (foto)

Motstanderne av kriminalisering av horekunder hadde håpet at den nye nestlederen fra Finnmark skulle lose i havn et kompromissforslag i landsmøtets mest betente sak. Helga Pedersen gikk på talerstolen og argumenterte varmt for et forslag der regjeringen skulle vurdere å kriminalisere kjøp av sex, etter først å ha høstet erfaringer fra andre land.

«Ville ta makten»

Avstemningen fant sted i en fortettet og spent atmosfære i Folkets Hus og det var kriminaliseringstilhengerne som slapp jubelen løs etter at møtedirigent Thorbjørn Jagland kunngjorde at 184 av de rundt 300 stemmeberettigede hadde stemt for lovforbud.

I landsmøtekorridorene var det flere som uttrykte undring over at Helga Pedersen, som senere på dagen ble valgt til nestleder, hadde sagt ja til å fronte forslaget som altså ble avvist. Ikke minst siden hun selv har rykket ut og erklært seg som tilhenger av sex-kjøp-forbud.

AUF-leder Kjetil Vevle i Hordaland mener Helga Pedersen fikk en dårlig start som medlem av partiledelsen.

— Heldigvis gjorde delegatene sine egne valg og fulgte ikke ukritisk etter de profilerte partitoppene, sier Vevle.

Arbeiderpartiet i Bergen og fylkeslaget i Hordaland tilhørte den harde kjernen av forbudstilhengere, sammen med AUF og Oslo-partiet. Jan Bøhler fra Oslo kommenterte utfallet slik:

— Nå ville landsmøtet ta makten.

«Ikke overkjørt»

Den største taperen var justisminister Knut Storberget som har strittet mot forbud. Begrunnelsen var at han ville høste flere erfaringer fra Sverige. Også statsråd Karita Bekkemellem og den nye lederen av Aps kvinnenettverk Anniken Huitfeldt har vært markante motstandere av forbudslinjen.

Storberget avviste etterpå at han var blitt overkjørt av landsmøtet.

— Jeg ønsket å bruke mer tid på å høste erfaringer, men ingen går fra dette landsmøtet som tapere. Jeg er blitt enda mer inspirert til å fortsette kampen mot menneskehandel, sa Storberget.

Han lover å fremme lovforslag om sex-kjøp-forbud «så snart som mulig», men vil ikke spekulere når. Storberget mener det nå er behov for mer spesialkompetanse i politiet for å bekjempe prostitusjon og menneskehandel.

Etter at både Sp og SV på vårens landsmøter har sagt ja til forbud, er det flertall på Stortinget for å kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester. KrF støtter også forslaget.

«En kjempedag»

— Dette er en kjempedag for oss, sier Bjørg Tørresdal som fremmet forslaget i Stortinget om forbud mot sexkjøp.

— Vi gratulerer Arbeiderpartiet med et fornuftig vedtak. Det er flott å se at partiet har vilje til å lytte til erfaringene fra Sverige, og at alle tre regjeringspartiene nå har vedtatt forbud mot sexkjøp, sier Tørresdal i en kommentar til NTB.

Hun forventer nå at regjeringen kommer til Stortinget med et lovforslag allerede i sommer.

Fremskrittspartiet står fast på sitt nei-standpunkt. Justispolitisk talsmann Jan Arild Ellingsen kalte i går et sexkjøp- forbud for «samfunnspolering». Han mener det nå er på tide å ta en debatt om bruk av bordeller.

Venstres Odd Einar Dørum er skuffet over Ap-vedtaket. - Dette vil gjøre det vanskeligere å bekjempe menneskehandel. Vi må forsterke tiltakene mot bakmennene fremfor å vedta symbolpolitikk, uttaler Dørum i en pressemelding.

OMSTRIDT FORSLAG: Ap-ledelsen led nederlag i avstemningen om kriminalisering av sexkjøp. Her snakker den nyvalgte nestlederen Helga Pedersen med avtroppende Hill Marta Solberg - bak ryggen til statsminister Jens Stoltenberg.