1. juli i år forsvant den siste store bolken av lokalt eide apotek. Da ble Bergen apotekdrift solgt til Apokjeden.

De har sammen med Alliance UniChem og GEHE har vært på en gedigen oppkjøpsrunde etter at apotekmarkedet ble liberalisert 1. mars i fjor. Resultat: 373 apotek er blitt til 456. Apoteker etter apoteker har solgt seg til de store kjedene.

— Politikerne kan ikke ha skjønt konsekvensene av det de har iverksatt, mener farmasøyt Eli Bjørke Hellerslien.

Taper hundrevis av mill.

Foreløpig er det Apokjeden som er størst med eierinteresser i 145 apotek, samt 45 medlemmer. Mellom 50 og 60 utsalg er kjøpt så langt i år, og administrerende direktør Øyvind Winther forteller at de er i ferd med å ta over flere.

— Vi har investert flere hundre millioner. Det koster når vi går tungt inn i hundrevis av apotek, sier Winther.

Han innrømmer gjerne at det så langt ikke er blitt penger av investeringen. I fjor tapte de om lag 100 millioner kroner. Norsk Medisinaldepot, som i oktober i fjor ble kjøpt opp av tyske GEHE, tapte 259 millioner kroner før skatt.

Regnskapene viser at GEHE Norge tapte 23 millioner før skatt. Ifølge flere aktører i bransjen har Alliance Unichem tapt et beløp i hundremillionersklassen. Apotekene har vært dyre i innkjøp. Administrerende direktør Marit Lambrechts i Alliance vil ikke si hvor dyre.

— Vi har vært tre aktører som har etterspurt de samme utsalgene. Alle ønsker å kjøpe de beste, forteller Winther.

Det har vært viktig å få tak i de godt etablerte apotekene. Mange handler medisiner etter vane. Derfor er det vanskelig å overleve med en nyetablering.

— Jeg tror færre nye apotek vil åpne i tiden fremover. Antallet har økt med om lag 25 prosent. Totalvolumet øker ikke så voldsomt. Alle av dagens apotek kan ikke tjene penger, sier Winther.

Derfor er de første allerede lagt ned. GEHE har stengt dørene på seks apotek etter oppkjøpet av konkurrenten. Kjeden består i dag av 96 apotek.

Ikke billigere

Administrerende direktør Michael John Oldfield ser ikke bort fra at det blir flere.

— Selvsagt er det mulig å tjene penger. Det regner vi med å gjøre i løpet av kort tid. Markedet er veldig dynamisk nå, det skjer en voldsom posisjonering. Om alle apotekene vil overleve, er umulig å si, mener han.

Ingen av de to nevner prisfall som en av fordelene med kjedebyggingen.

— Kjededrift skal i seg selv gjøre varene billigere. Men vi har ikke noe å gå på i dag, heller tvert imot, sier Winther.

I dag er prisene på reseptbelagte medisiner langt på vei bestemt av myndighetene. Tradisjonelt har nesten en åttedel av omsetningen kommet fra denne handelen. Marginene er små.

Derfor vil kjedene utvide. Og selge andre varer og tjenester.

— Hva strategien vår er, har vi ingen interesse av å fortelle. Men vi trenger flere kunder og vil selge flere produkter og flere tjenester, sier Oldfield.

De store kjedene har vært aktive i Norge, siden markedet her er et av de første i Europa som er liberalisert apotekmarkedet. Det betyr et perfekt øvingsområde før de store markedene åpnes.

Alle er imidlertid ikke like positive. Eli Bjørke Hellerslien har blant annet stått bak Svaneapoteket. For å beskytte seg mot oppkjøp gikk hun og Dag Olav Sandal sammen med Apokjeden inn i Bergen apotekdrift, en samling av seks apotek i Bergensområdet.

I juli var det slutt. Den første dagen i måneden ble resten av aksjene solgt til Apokjeden. Det skulle Hellerslien helst unngått.

— Jeg har hele tiden vært mot at det skulle skje på denne måten. Nå flyttes profitten ut til grossistleddet, og pengene forsvinner ut av landet.

- Kundene taper

Hun er overrasket over hvor raskt oppkjøpene har gått. Og er overbevist om at kjedene vil presse myndighetene til å endre rammevilkårene. Hun mener apotekene taper penger på salg av legemidler i dag.

— Prisene vil gå opp. Det er en dårlig utvikling for publikum, som må betale for det, forteller Hellerslien.

Hun håpet konkurransen skulle gi bedre apotekdekning i distriktene. Isteden er det byene som har nytt godt av nyetableringene.

— De eneste som tjener på dette er de som sitter på toppen rundt om i Europa. Det blir vanskeligere å drive apotek, og derfor vil tilbudet i små apotek bli dårligere.

Trolig fikk hun og medeier Sandal et titall millioner kroner hver da de solgte hver sin tredel av Bergen apotekdrift.

VERST FOR DEG: Farmasøyt og apotekeier mener det er kundene som taper på at kjedene tar over butikkene. Hun mener politikerne ikke kan ha sett konsekvensene av vedtaket de gjorde om å liberalisere legemiddelmarkedet.

Arkivfoto: Anders Vevatne Hereid, Avisa Hordaland

ÅPNER SNART, KANSKJE: Siden mars i fjor er det blitt nesten 100 nye apotek i Norge. Noen sliter med å finne farmasøyter, som her i Gågaten. Andre er blitt lagt ned.
FOTO: EIRIK BREKKE