Helse— og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har i ettermiddag vedtatt en forskrift som gir farmasøytene midlertidig rekvireringstrett for Tamiflu. Det vil si at syke kan få medisinen rett fra apoteket, uten å ha med sykmelding fra legen, melder aftenposten.no.

Vil gjøre det enklere

-Vi vil gjøre det litt enklere for folk å få raskere tilgang til Tamiflu, og samtidig avlaste kommunehelsetjenesten. Derfor er det fra torsdag mulig å få disse legemidlene uten resept fra legen. Dette er en midlertidig ordning, frem til midten av 2010, sier ministeren.

Baserer seg på tillit

Rent praktisk betyr dette at de som er influensasyke sender et familiemedlem på apoteket. Her må vedkommende fylle ut et skjema, og ha en dialog med farmasøyten, om sykdommen og om hvordan medisinen skal tas og virker.

-Dette baserer seg på tillit, det er også derfor man må fylle ut et skjema. Men farmasøyten har lang erfaring og utdanning i å gi legemidler, de kan mye om dette. Det baserer seg også på tillit når du ringer til lege og får resept pr. telefon også, men nå slipper du å ta den telefonen, sier ministeren og legger til:

Klart torsdag

-Vi har også innført en enhetspris på legemidlene -femti kroner koster det, samt tyve kroner for å hente medisin uten resept.

Apotekene er imidlertid ikke klar til å ta imot medisintrengende før torsdag morgen.

-Det er viktig for oss at syke får tak i medisinen fort, sier Strøm-Erichsen, og viser til at Tamiflu skal tas innen 48 timer etter at man er blitt syk.

Fare for overbelastning

At det er fare for overbelastning hos apotekene, og at folk kanskje vil hamstre medisinen så de har i tilfellet de blir syke, erkjenner hun.

-Men vi håper folk ser at dette er medisin for dem som er syke eller dem som skal forebygge fordi de pleier syke, sier hun.