• Vi hadde ikke ventet oss noe som dette, sier overlege ved Folkehelseinstituttet.

9,1 prosent av dem som oppsøkte lege i Norge i forrige uke, fikk diagnosen influensaliknende sykdom. Uka før var andelen 4,1 prosent.

Rekorden i Norge er på like over 10 prosent. Den kommer etter all sannsynlighet til å bli slått når tallene for inneværende uke blir lagt frem neste uke.

-Alle parameterne peker rett opp. Vi hadde ikke ventet oss noe som dette. Det ser heller ikke ut til at kurven skal bryte snart, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Ifølge FHI-tallene er det Sør-Norge (Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene) som er hardest rammet. Der fikk 12,4 prosent av pasientene diagnosen.

Minst i Nord

Videre følger regionene Øst med 10,2 prosent, Vest med 8,6 prosent og Midt med 6,2 prosent. I de tre nordligste fylkene, pluss Svalbard, fikk bare 3,6 prosent av pasientene diagnosen.

-Det er vanskelig å si hva som kommer fremover. Skolene på Østlandet sier at det ikke er så mange borte nå som tidligere, men vi ser jo i Nord at det er mye å gå på, for å bruke et sånt uttrykk, sier Iversen.

Også i antall dødsfall som kan knyttes til H1N1-viruset ser man at Norge er hardt rammet. 15 dødsfall kan så langt knyttes til viruset.

-Vi er i en veldig alvorlig situasjon, erkjenner Iversen.

300.000 syke?

-Det viktigste blir fortsatt å få ut vaksiner. Jeg har inntrykk av at de fleste kommunene står på det remmer og tøy kan holde for å få folk vaksinert, sier overlegen til NTB.

Iversen er forsiktig med å anslå hvor mange som har eller har hatt sykdommen til nå, men 300.000 er et mulig anslag.

-Det betyr at vi i så fall fortsatt har under 10 prosent smittede i Norge. Derfor er det fortsatt viktig å vaksinere seg, sier han.