Et par hundre skuelystne hadde samlet seg på slottsbakken da regjeringen Bondevik i bilkortesje kom kl. 13 for å søke avskjed hos kongen. Bondevik selv ankom litt før og hadde et kvarters samtale med kongen før resten av regjeringen troppet opp.

Og bare noen minutter at Bondevik hadde forlatt Slottet, kom Stoltenberg kjørende i lånt stortingsbil med sjåfør og kun en medierådgiver ved sin side.

— Kongen ba meg danne ny regjering, og jeg takket ja til oppdraget på bakgrunn av valgresultatet og regjeringsforhandlingene. Jeg skal melde tilbake til kongen mandag 17. oktober kl. 13, sa en smilende Stoltenberg da han kom ut i sola på slottsbakken.

Ringerunde

Hva han ellers hadde snakket med kongen om, ville han ikke ut med. Ringerunden til mulige statsråder begynner først fredag ettermiddag, og hvem han har i tankene, holder den påtroppende statsministeren for seg selv.

— Det er først nå jeg har fått oppdraget, og derfor har jeg ikke begynt å ringe ennå. Men jeg har en del ting klart, sa Stoltenberg.

Bondevik sa at møtet med kongen var veldig spesielt og at han ble takket for sin tjeneste for land og folk.

— Jeg har snakket med Hans Majestet på tomannshånd i seks år, så det var spesielt og litt vemodig, sier Bondevik. Han ga kongen det råd å gi Stoltenberg oppdraget med å danne ny regjering.

Irak-krigen

Av spesielt vanskelige saker de siste fire årene trekker Bondevik fram Irak-krigen.

— Her sto vi overfor etisk vanskelige valg, og vi konkluderte annerledes enn USA, sa han.

Bondevik skal lede et forretningsministerium fram til mandag. I helgen skal han ta det litt med ro for første gang på lenge. Sammen med kona Bjørg skal han i Operaen fredag kveld for å se en fornorsket versjon av Tryllefløyten, og lørdag er det avskjedsmiddag for regjeringens medlemmer.

Og søndag, da det selvsagt fotballkamp.