Påstanden om at de afghanske asylsøkerne var blitt fremstilt som konvertitter, kan stamme fra denne reportasjen, melder TV 2, som mandag kveld viste innslaget.

Reporter Samir Shatara i Al Jazeera fulgte de afghanske asylsøkerne på deres pilegrimsferd fra Trondheim til Oslo i mai. Han laget senere en reportasje som ble publisert på Al Jazeera fredag morgen.

I reportasjen blir det ikke nevnt at flere av afghanerne har konvertert til kristendommen. Men bildene viser tydelig flere av dem ikledd kristne symboler, skriver Nettavisen.

– På det jeg ser av bildene er det flere afghanere som er kledd i klær de har fått utdelt fra kirken, der det klart kommer fram at det er kors på brystet, sier advokat Djordje Borojevic, som representerer flere av afghanerne som skulle vært sendt ut av landet lørdag.

Han er bekymret for at denne reportasjen kan skape problemer i Afghanistan.

– Dette kan bety at de oppfattes som konvertitter, sier han.

Konvertering kan medføre dødsdom, mener Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo.

– I Afghanistan sees dette som et alvorlig spørsmål, særlig blant en del religiøse ledere. De mener nok at konvertering fra islam medfører dødsdom, sier han.