Ingen i TV 2-Sporten ønsker å stå frem med kritikken mot «Rikets Tilstand». Flere kilder BT har vært i kontakt med, lar det likevel skinne gjennom at man er fortørnet over Helskogs arbeidsmetoder.

Først onsdag formiddag — dagen skandalesendingen gikk på luften - skal deler av redaksjonen ha sett gjennom hele programmet. Alarmen gikk, etter det BT forstår, umiddelbart. Men da var allerede dokumentaren spilt over til den finske tv-kanalen YLE. I tillegg hadde flere andre norske medier fått tilgang til materialet. Dermed var det umulig å få stanset sendingen.

«Vandrende leksikon»

Sinnet retter seg først og fremst mot at ingen «Rikets Tilstand»-redaksjonen ba om faghjelp av sportsjournalistene i kanalen, i noe som åpenbart var en svært kontroversiell og betent sak.

— Vi har en stat i staten, som ikke er interessert i det fagavdelingen har å si, er omkvedet.

En av nestorene i TV 2-Sporten, Ernst A. Lersveen, beskrives som et vandrende langrennsleksikon. Hans kolleger er overbevist om at Lersveen kunne avverget tv-katastrofen, dersom han var blitt spurt om å bidra. Det ble han aldri.

Sportsredaksjonen er også forbannet over at de gjennom et innslag med dopingekspert Helge Oftebro i sportens tirsdagssending, ble nødt til å bygge opp forventningene rundt Helskogs dokumentar. Nå fryktes det at tilliten blant sportsseerne skal være varig svekket.

I tillegg har mange reagert på at norske jubelscener under Lillehammer-lekene, ble klippet sammen med bilder medisinsk utstyr. Et dramaturgisk grep som ytterligere forsterket mistenkeliggjøringen av de norske OL-heltene.

- God jobb etterpå

— Etter at dokumentaren ble sendt, synes jeg at vi har gjort en grundig og ordentlig jobb. Vi har forsøkt å få kommentarer fra alle involverte, og har dekket denne akkurat slik vi hadde gjort om det var et konkurrerende medium som fikk snøballen til å rulle, sier vaktsjef i TV 2-Sporten, Fin Gnatt. Han ønsker ikke å kommentere den ramsalte kritikken av Helskog og hans redaksjon.

Det gjør heller ikke TV 2s sportsredaktør Bjørn Taalesen.

— Dette er en intern sak. Nå må vi se fremover, sier han.

— Har «Rikets Tilstand»-redaksjonen på noe tidspunkt vært i kontakt med sportsredaksjonen i arbeidet med denne saken?

— Det har jeg ikke lyst å kommentere. Taalesen håper kanalens seere følger Ådne Søndråls eksempel, og viser storsinn.

— Han viser sin storhet ved å akseptere vår unnskyldning. Vi får håpe seerne også snur det andre kinnet til, sier sportsredaktøren.

Forstår langrennsløperne

Heller ikke langrennsorakelet Ernst A. Lersveen er særlig snakkesalig.

— Jeg har bestemt meg for å si minst mulig om denne saken. Du kan sitere meg på følgende: Det som har skjedd er jævlig leit, sier han. Lersveen er nok så langt unna drømmejobben som han kan komme denne helgen.

Langrennskommentatoren er i Kiruna for å dekke verdenscupåpningen, og må forholde seg til raseriet i den norske skileiren. Lersveen legger ikke skjul på at han har hatt tunge dager.

— For å si det sånn: Jeg skjønner veldig godt at norske langrennsløpere er forbannet. Både de som har lagt opp, og de som fremdeles er aktive.

Klubbformann i TV 2, Jarle M. Marøy, sier han er blitt holdt løpende orientert av kanalsjef Kåre Valebrokk.

— Hva gjør klubben med denne saken?

— Det vil det være på sin plass å se nærmere på samarbeidsklimaet mellom de ulike redaksjonene i kanalen vår, forteller Marøy.