«In support of our incredibly brave friends in Burma: May all people around the world wear a red shirt on Friday, September 28. Please forward!» heter det i tekstmeldingen som ble sendt til blant annet bt.no-redaksjonen i går.

I løpet av det siste døgnet har SMS-aksjonen gått som en farsott over landet. Blant dem som i morgen stiller i rødt for å vise sin solidaritet med munkene i Burma er Inger–Lise Husøy, lederen for Den norske Burmakomité. Hun vet ikke hvem som startet aksjonen, men synes det er et veldig positivt tiltak.

– Når man sitter og ser på tv-bildene fra Burma er det lett å føle seg maktesløs. Dette gir nordmenn en mulighet til å vise engasjement og solidaritet, sier hun.

Støttemarkering

Husøy mener en slik aksjon også vil bety mye for burmesere som bor i Norge.

– For dem er det viktig å oppleve samhold og støtte i en vanskelig tid. Ved å kle oss i rødt viser vi burmeserne at de ikke står alene, sier den engasjerte lederen.

Hun er også opptatt av at befolkningen i Burma skal få hjelp. Nå jobber komiteen intenst med å starte en innsamlingsaksjon.

– Den vil snart være i gang, vi må bare få på plass den administrative delen først, sier hun.

Bergensere som ønsker å vise sin støtte til buddhistmunkene i Burma kan møte opp ved Den blå steinen lørdag klokken nitten. Der vil det bli holdt en tverrpolitisk støttemarkering.

I Oslo vil det bli arrangert en støttemarkering for demonstrantene ved Nobels Fredssenter i morgen klokken 18.

Den norske Burmakomité, Campaign Committee for Burmese in Norway, Amnesty International, Nobels Fredssenter og LO står bak markeringen.

Amnesty oppfordrer de som møter frem til å ta på seg rød skjorte eller jakke, og det vil bli solgt røde skjorter på stedet.

— Markeringen blir filmet og sendt til millioner av burmesere inne i Burma, skriver Amnesty International i Norge på sine nettsider.

LO støtter røde skjorter

Landsorganisasjonen i Norge (LO) slutter seg til den verdensomfattende markeringen med røde skjorter.

– Vi er bekymret over militærregimets håndtering av demonstrasjonene i Burma, sier LO-leder Roar Flåthen til organisasjonens nettsider.

– Burmas militærregjering er ett av de mest udemokratiske og brutale regimer i verden. Faglige rettigheter finnes ikke i dette landet, sier LO-lederen.

Forbudt

Faglig organisering er forbudt i Burma, og bruk av tvangsarbeid og brudd på andre faglige rettigheter er omfattende og systematiske. Den burmesiske fagbevegelsen er for lengst tvunget til landflyktighet, og ledes av burmesere i eksil i Thailand.

Internasjonal fagbevegelse oppfordrer også til demonstrasjoner mot regimet i Burma i helgen.

Minner om munkene

Fargen på skjortene folk oppfordres til å bruke minner om munkekuttene til buddhistmunkene som demonstrerer i Burma, og over hele verden oppfordres folk til å kle seg i rødt på fredag. Både via sms og på internett oppfordres folk til å delta, og på nettsamfunn som for eksempel Facebook har allerede flere tusen mennesker bekreftet at de vil delta i markeringen.

Burmakomiteen i Norge oppfordrer i tillegg alle i Norge til å tenne levende lys i vinduene i solidaritet med de drepte demonstrantene.

T-SKJORTEAKSJON: Alle oppfordres til å gå med røde t-skjorter fredag.
RUNE BERENTSEN