I boken «Jentene — ut av prostitusjonen» tar Liv Jessen og Kirsten Frigstad for seg den forskningen som er gjort om menn som kjøper sex.

Ifølge boken er horekunden på mange måter en gjennomsnittsmann. Han er alt fra den flotte, velstående familiemannen med fin bil, til den litt puslete, eldre herren som ikke har bil i det hele tatt. Mytene vil ha det til at horekunden er handikappet, stygg eller ensom, men de prostituerte jentene sier at dette bildet av den typiske horekunde ikke stemmer.

Menn som er blitt intervjuet om kjøp av sex, sier at de kjøper kvinner ut fra behov for sex, makt eller spenning. Det kan være snakk om avvikende seksuelle behov, ønsker om uforpliktende sex, ønsker om bekreftelser av seg selv som menn, eller det kan være hjelpeløshet eller ensomhet som ligger bak sexkjøpet.

En svensk undersøkelse viser at det finnes 50 ganger så mange horekunder som det er prostituerte. For mange er selve spenningen rundt sex-handelen vel så viktig som den seksuelle utløsningen, ifølge Jessen og Frigstad.

Forfatterne plasserer mennene i forskjellige horekunde-kategorier. Kategoriene er basert på intervjuer med en rekke prostituerte.

  • Den «vanlige» kunden kjører rundt en liten stund, tar kontakt med en jente han kjenner fra før eller en ny han liker, bestiller en «grei» liggetur. De snakker lite sammen, jenten trekker ned det ene buksebenet, turen er raskt unnagjort. Hun spør alltid etter pengene på forhånd og får det.
  • Han som skal hjelpe er en mann som kjenner alle på strøket. «Hvordan kan du som er slik en søt jente drive med dette her? Du kan godt få sove hjemme hos meg hvis du ikke har noe annet sted å gjøre av deg». Den prostituerte må kanskje gi ham seksuelle ytelser for overnattingen, kanskje ikke.
  • Den masochistiske kunden kommer for å bli ydmyket. De vil piskes, kjeftes på og ydmykes på alle måter av kvinnene. Mange av disse har yrker der de har mye ansvar.
  • Noen kunder er sadistiske . Ikke så rent få prostituerte har vært ute for denne typen. Dette er menn som mishandler og skader dem. Jentene advarer hverandre mot slik menn.
  • Noen menn vil «bare prate». De har en kone som ikke forstår, de er ensomme og trenger noen å snakke med. Han betaler for å få en samtalepartner, ikke sex.
  • «Titter» eller «gratispassasjer» er betegnelsen på menn som reiser rundt på strøket en stund og blir opphisset av det de ser der. De fantaserer om kvinnene de ser, men kjøper dem ikke.
  • Unge gutter som er ute etter å ta «manndomsprøven». Dette er gutter som debuterer med en prostituert. De beskrives som usikre, og kvinnene føler seg som sosialarbeidere.