MFO het tidligere Musikkens dag, og finner årlig sted den første lørdagen i juni. I år lokket arrangørene med 12 timers musikk på 30 scener. De aller fleste stedene forløp dagen pent, men på Kontraskjæret ved Akershus festning ble kvelden etter hvert et mareritt.

Flere av deltakerne på elektronikakonserten ruset seg med GHB, og for noen endte rusen med overdoser. Politiet måtte derfor bryte inn.

– Arrangementet på Kontraskjæret ble avsluttet på grunn av narkotikaoverdoser, ordensforstyrrelser og angrep på politi. Vi har registrert til sammen sju overdoser. Etter at arrangementet ble avsluttet, har det vært flere tilfeller av nye ordensforstyrrelser og berusede personer over hele sentrum, med masse slåssing, sier operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til NTB.

Angrep helsepersonell

Ifølge Aftenposten.nos reporter på Kontraskjæret ble sykehuspersonell, som skulle behandle personene som hadde tatt overdoser, angrepet av andre personer.

– Disse var tydelig ruset og lite interessert i at overdoseofrene ble behandlet, skriver Aftenposten.no.

Store politistyrker deltok i aksjonen. Ifølge Dagbladet.no var det mellom ti og tolv politibiler. Både sivilt og uniformert politi var til stede, og et helikopter bisto med blant annet å filme festdeltakerne.

– Det har vært et veldig stort narkotikaforbruk, og da innsatsmannskapene skulle inn og redde liv, ble de angrepet, sier operativ uteleder i Oslo politidistrikt, Thor Langli, til NRK.

– Offentlig område

Elektronikakonsertens arrangør uttalte lørdag kveld at han har forståelse for at politiet valgte å stenge arrangementet.

– Hvis de velger å stenge scenen på grunn av det som skjedde, er det politiets avgjørelse å ta. Og det respekterer vi, sier presseansvarlig for Musikkfest Oslo, Behnam Farazollahi til VG Nett.

– Overdosene har skjedd på offentlig område, så vi har ikke noe form for ansvar for det som har skjedd i kveld. Det er tragisk at noen få skal ødelegge et arrangement for så mange, sier Farazollahi videre.

– De sier de skjønner hvorfor vi har gjort dette. Det har ikke vært melding om bråk eller narkotikaoverdoser i tilknytning til noen av de andre musikkarrangementene i Oslo i dag, sier operasjonsleder Ellen Ulvin i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

– Politivold?

En av publikummerne til utekonserten på Kontraskjæret sier at politiet var voldelig i pågripelsen av en person ved Rådhuset i Oslo.

– De satt på personen, og benet hans var tydelig brukket. Det så ikke ut til at politiet brydde seg, og flere vitner ropte til politiet at de måtte slippe, sier vitnet til VG Nett.

Ulvin hadde lørdag kveld ikke fått bekreftelse på at politiet var voldelige mot bråkmakerne.

– Politiet forsøkte å redde de som hadde tatt overdoser, for så å bli angrepet av noen av tilskuerne rundt. I etterkant av dette er en person blitt pågrepet, sier Ulvin.

Området ved Kontraskjæret så ut som en slagmark etter at publikum var blitt fjernet, melder Aftenposten.no. Ved midnatt fløt det store mengder søppel, flasker, jakker, bager og poser der.

Politiet fikk melding om saken klokken 20.40.