Ap-leder Jens Stoltenberg og partisekretær Martin Kolberg bruker ord som «høyst unaturlig» når de blir spurt om lokalt politisk samarbeid mellom Ap og Frp.

Men advarslene fra Youngstorget preller av i syv kommuner, skriver Aftenposten, som har snakket med samtlige Ap-ordførere som styrer med støtte fra Frp.

— Jeg vet ikke hvor glad jeg er for slike sentrale formaninger, sier Ap-ordføreren i Hol, Erik Kaupang, til avisen.

Uten problemer

— Samarbeidet med Frp har gått uten problemer. Vi har hatt et godt samarbeid, spesielt på helse og omsorg, sier Averøy-ordfører Kjell Magne Sandø.

Askims Ap-ordfører Trygve Westgård sier at slike spørsmål må avgjøres lokalt. Også der beskrives samarbeidet som «greit».

I Hobøl sier Ap-ordfører Åse Hammerhei at samarbeidet med Frp har fått fart på kommunen. Ap har vært størst i Hobøl i over 30 år, men kun hatt ordføreren i to.

Forskjell

Flere av ordførerne understreker at det er forskjell på lokalpolitikken og rikspolitikken.

Ordfører Erik Koppang i Hol sier det slik:

— Det som kanskje rir Ap sentralt, er at mange gamle Ap-velgere dessverre er gått over til Frp. Det er nok ikke partiledelsen komfortabel med.

Veteran

I Vestby er Ap-ordfører Tom Anders Ludvigsen for veteran å regne i Frp-samarbeid. Han har kjedet for andre perioden på rad med lokal Frp-støtte.

— Selv om det har vært rød-grønt flertall i to perioder, har Frp vært mer interessert i å samarbeide med Ap enn for eksempel Senterpartiet har vært, sier han.

Vestby-samarbeidet var det eneste som var kjent for Stoltenberg da Aftenposten la frem problemstillingen tidligere denne uken. Stoltenberg gjentok da at et lokalt samarbeid mellom Ap og Frp er «unaturlig».

Partisekretær Martin Kolberg sier det samme, men legger til at spørsmålet må avgjøres lokalt.

— Hvis Frp støtter Aps politikk, og det er til det gode for kommunen, så tar jeg det til etterretning. Vår erfaring er imidlertid at det er de rød-grønne partiene som kan videreføre og utvikle velferdsordningene lokalt på best måte, sier Kolberg.