• Når du har gått og ventet i ni måneder, ønsker du å skape en fin verden rundt babyen, sier Stine Svaasand.

Den verdenen skal være ren, pen og helhetlig. Det handler litt om å videreføre den idylliske følelsen fra svangerskapet. Da er det ikke så farlig om det koster litt penger.

For det er de enige om, Stine og venninnen Ragnhild Rein: Å kjøpe seg trang skinnbukse og bruke penger på å gå ut på byen, er ikke spennende lenger. Kleskjøp til seg selv har de mer eller mindre satt på vent. Da er det mye morsommere å kjøpe til babyen.

Handel og kos

De to ler, der de sitter i sofaen på babykafeen Det lune redet, Stine med Ida Mathilde (to måneder) og Ragnhild med Erika (10 1/2 måneder).

— Også i dag har vi kjøpt litt. Babyklær.

Stine Svaasand kler Ida Mathilde i naturlige tekstiler: - Økologisk ull med lanolin. Og body av ull og silke.

Billig er det ikke.

— Vi har ventet med å få barn til økonomien er i orden. Nå har vi råd til å kose oss ekstra og handle det vi trenger. Barna er etterlengtet, og vi ønsker å gi dem det beste, sier Ragnhild og Stine. Og legger til:

— Vi er ikke sånne shoppingmødre som bare er opptatt av å kle opp barna. Barneklærne skal være solide og praktiske, og de skal ikke ligne på voksenklær.

Joggevogn og rulleskøyter

Når det gjelder forskernes påstand om at foreldre viser sin egen livsstil gjennom barna, sier de: - Behovene avhenger jo av livsstilen.

Er du sporty, trenger du kanskje en sporty joggevogn.

Stine, som bor i Oslo, har sett dem i Frognerparken: Foreldre med joggevogn på rulleskøyter.

— Sånt driver jeg ikke med. Men Ida Mathilde har faktisk tre vogner.

— Først kjøpte jeg en brukt, i 70-tallstil. Men i tillegg trengte jeg en mer praktisk vogn. Og da jeg skulle besøke foreldrene mine i Trondheim, måtte jeg ha en reisevogn.

At også besteforeldrene har vogner og lekekasser stående, både hjemme og på hytten, kan mødrene bekrefte.

— Er dere redde for at barna blir bortskjemte?

— Besteforeldrene er flinke til å gi fornuftige ting. Men jeg har også en på 2 1/2, og jeg kan jo merke at hun begynner å si min sykkel eller min jakke når hun ser noe fint. Da prøver jeg holde igjen.

Besteforeldrene vil jo også gjerne gi ting til barna, og da er det lurt at det er noe igjen som de ønsker seg, sier Ragnhild.