Sykepleierforbundet oppfordrer alle landets sykepleiere til ikke å ta på seg ekstravakter eller la seg pålegge ulovlig overtidsarbeid. Sykepleierne oppfordres til å følge loven og å ta seg tid til den enkelte pasient.

— Dette var en enstemmig oppfordring fra samtlige 170 landsmøtedelegater. Vi forventer at regjeringen gir et raskt og entydig svar, og støtten fra hele landet viser at det står makt bak kravet. Vår tålmodighet er slutt, sier forbundsleder Bente Slaatten til NTB.

Forbundet ber sine medlemmer om å skifte arbeidsgiver hvis lønna ikke er god nok, og gjør oppmerksom på at enkelte arbeidsgivere byr på mellom 50.000 og 100.000 kroner mer i lønn.

Mener KrF nøler

Sykepleierforbundets landsmøte oppfordrer også alle studenter til å slutte med å ta på seg vakter ved sykehusene i fritid og ved ferier.

Årsaken til harmen er at Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV i juni la fram et forslag i Stortinget om en egen lønnspakke for sykepleierne i et forsøk på å løse sykepleiermangelen.

Forslaget fikk ikke flertall i sommer, men etter valget i høst er situasjonen en helt annen. Dette skulle tilsi at forslaget nå vil få flertall, mener sykepleierne.

Derfor faller det ikke i god jord at Kristelig Folkeparti nå, ifølge forbundet, nøler med å innfri sitt eget forslag.

- Står på vilje

— Denne saken står og faller på KrF. Her står det rett og slett på politisk vilje. Vil man det sterkt nok er ikke dette vanskelig å få til. Vi forventer at det ryddes opp, sier Bente Slaatten.

Norsk Sykepleierforbund vil også intensivere lobbyvirksomheten overfor Frp og SV.

— Vi forventer at regjeringen og stortingspolitikerne gir et klart svar. Også for Høyre som er opptatt av ressursbruk og effektivitet burde dette være en opplagt sak. Pasientene og helsevesenet tåler ikke mer. Nok er nok, sier Slaatten.

Sykepleierforbundet støtter seg også på en meningsmåling som ifølge Slaatten viser at 90 prosent av landets befolkning støtter sykepleiernes krav om høyere lønn.

–Vi har befolkningen med oss, sier Bente Slaatten.

(NTB)