Det var under en rutinekontroll på Rikshospitalet på tirsdag at legene oppdaget at kongens helse har forverret seg. Hjertefeilen ble blant annet avslørt gjennom kondisjonstester på sykkel.

Føler seg ikke syk

Kongen har gjennom en årrekke blitt kontrollert for klaffefeil, såkalt aortastenose, som skyldes en innsnevring i klaffen mellom hjertet og hovedpulsåren.

— Jeg har vært Kongens livlege siden 1991, og i hele denne perioden har han hatt denne tilstanden, påpekte professor Halfdan Ihlen ved Rikshospitalet i går.

Han forklarte at sykdommen har utviklet seg svært langsomt, og kongen selv har ikke følt seg syk. Ihlen la til at han er svært imponert over hvordan Kongen har taklet meldingen.

— Han er rolig, og har tatt dette med fatning, slik han har gjort ved tidligere anledninger, sa Ihlen.

Da Kongen ble operert for blærekreft i desember 2003, var klaffefeilen fortsatt så moderat at det ikke fikk konsekvenser for inngrepet. Nå er det derimot såpass alvorlig, at han må opereres så snart som mulig.

— Alle hjerteoperasjoner innebærer en viss risiko, men det vil være en større risiko å gå ubehandlet, forklarte professor Jan L. Svennevig, avdelingssjef ved Rikshospitalets hjertekirurgiske avdeling.

«Diamant» eller griseklaff

I samråd med legeteamet, skal kongen nå ta stilling til om han ønsker å få operert inn hjerteklaffer i metall eller biologisk materiale.

— Metall-materialet kan faktisk minne om «kunstig diamant», og varer så å si evig. Ulempen er at man må gå på blodfortynnende medisin resten av livet. Av biologisk materiale står valget mellom griseklaffer eller klaffer laget av hjerteposer fra kalv, forklarte Svennevig til Bergens Tidende.

Om lag 1000 nordmenn gjennomgår en slik operasjon årlig, og omtrent 60 prosent velger hjerteklaffer i metall.

— Operasjonen varer i tre timer, og selve utskiftningen av hjerteklaffen tar omtrent en time, opplyste Svennevig.

Påskeferien avlyst

Kongen har fått råd fra sine leger om å holde seg i ro frem til operasjonen. Kongefamiliens planlagte påskeferie i Sikkilsdalen er derfor avlyst.

— Kongeparet skal være på Kongsseteren i påsken, opplyste Slottet i går.

Etter operasjonen, vil kongen bli liggende på Rikshospitalet i cirka to uker. Legene mente i går at han vil bli sykemeldt i minst to måneder. Kronprins Haakon vil være regent i farens fravær, og sykefraværet vil føre til omfattende endringer i kongefamiliens program.

— Kronprinsen og dronning Sonja vil overta en del av Kongens representasjonsoppgaver, men det er fare for at enkelte arrangement blir kansellert, opplyser fungerende hoffsjef Berit Tversland.

Kongeparets har lenge planlagt en rundereise i Hordaland i juni, der de blant skulle delta i Bergen bys jubileumsuke, og besøke kommunene Tysnes, Austevoll, Fedje, Austrheim, Lindås og Radøy. Dronning Sonja har også planlagt besøk til Hardanger i april og mai, for å delta på 1905-markeringen og åpningen av Folgefonna nasjonalpark. I tillegg er kronprinsparet invitert til å delta på åpningen av Festspillene i Grieghallen 25. mai.