Det viser forskning som Petroleumstilsynet har lagt frem. Undersøkelsen viser at det er en klar sammenheng mellom natt— og skiftarbeid og flere alvorlige sykdommer - som hjerte- og karsykdommer og brystkreft.

— Det er viktig å merke seg at det er en veldig stor sammenheng mellom livsstil og skiftarbeid. Personer som jobber mye på natt lever generelt mer usunt enn andre. Undersøkelser vier at de spiser uregelmessig og har større sjanse for å begynne å røyke, sier Øyvind Lauridsen, sjefingeniør i Petroleumstilsynet.

Hvorfor det er slik vet han ikke.

— Jobber du skift og samtidig røyker, er sjansen dobbelt så stor for at du får hjerte- og karsykdommer, sammenliknet med personer som ikke gjør det, legger han til.

Lauridsen understreker at man i dag vet for lite om langsiktige helseeffekter av skiftordninger i oljeindustrien. Dette skal Petroleumstilsynet og Stami dokumentere i en rapport til Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Rapporten skal stå klar i begynnelsen av mai.

Sykdomsrisikoen bekymrer Benedicte Mortensen. Hun har jobbet som prosesstekniker i Hydro i seks år. Offshorearbeideren kunne ønske at arbeidsgiveren viste større interesse overfor temaet.

— Kostholdet på plattformen burde vært annerledes lagt opp. Om natten skal magen hvile, og forskning viser at man skal spise mye mindre fett enn man gjør om dagen. Dette burde vi få vite mer om av arbeidsgiver, sier hun.

Gisle Johanson, informasjonssjef i Hydro, kan ikke gi konkrete eksempler på forebyggende tiltak i forhold til sykdom, men understreker at selskapet har tett oppfølging av helsetilstanden på de ansatte som jobber offshore.

— Helsesertifikatet må fornyes jevnlig, sier han.