Turoperatørene regner med at rundt regnet 36.000 nordmenn vil befinne seg i sydligere strøk i dagene rundt julaften. Det er med andre ord snakk om et realt Syden-rush denne julen. Reiseselskapene er nesten — men ikke helt - ribbet for julereiser.

Og det stopper ikke her. I tillegg til de julefeirende regner bransjen med at over 80.000 tar juleshopping og en hyggetur til skandinaviske og europeiske byer i år.

Ennå ikke bestemt deg?

Har du ennå ikke bestemt deg? Det er nemlig noen strøplasser igjen på en-ukesturene, mens det fortsatt finnes noen flere ledige seter for den som kan feire 14 dager på for eksempel klassikeren Gran Canaria. De mest eksotiske destinasjoner som Cuba og Thailand er for lengst utsolgt.

Ekstrafly er også satt opp av turoperatørene for å ta unna pågangen. Det kan hjelpe deg, om du tar sydenbeslutningen for eksempel denne helgen!

Suget etter å oppleve sol og varme i den verste slaps- og mørketiden er ekstra velkomment for Star Tour, Saga, Ving og Apollo; etter et par magre år der godtfolks unnskyldning for ikke å reise har vært en blanding av krigs-, terror- og sars-frykt.

Alle de fire store operatørene gir uttrykk for at de nærmer seg sin beste sydenjul noensinne. BT har sjekket restmarkedet. Bestemmer du deg en av de første dagene, kan du velge følgende alternativer til Syden-jul med en av de fire turoperatørene, med avgang Flesland (husk at det er to ukers reiser som er «billigst»).

Ekstrafly til Tenerife

— Fra Bergen begynner det å bli trangt om plassene, særlig når det gjelder en ukes juleferie. Men vi har satt opp et ekstrafly til Tenerife som kan redde julen for dem som er ute i siste liten, sier marketingsjef Ivar Nohr i Ving til Bergens Tidende.

Ving hadde pr. 9. desember restplasser å tilby, men Nohr «advarer» når det gjelder antallet; det er mindre enn åtte ledige flyseter igjen på mange av selskapets juleavganger fra Flesland: Lørdag 20/12 Gran Canaria (1 uke), søndag 21/12 Tenerife (1 eller 2 uker), julaften Gran Canaria (1 eller 2 uker), 3. juledag Gran Canaria (2 uker), 28/12 Tenerife (1 eller to uker), nyttårsaften Gran Canaria (2 uker).

Tenerife og Gran Canaria

— Vi har vår beste sydenjul på mange år, sier administrerende direktør Anne-Lise Sørli i Saga. Med avgang Flesland er det ledig på en-ukestur til Tenerife søndag 21. desember, og med spesifisert bosted for 4500 kroner. I aller siste liten, avreise selveste julaften, er det hos Saga muligheter til Gran Canaria, spesifisert bosted til ca. fire tusenlapper.

— To uker fra Bergen til Gran Canaria neste lørdag er utsolgt, men det er noen få ledige plasser for en-ukestur med avreise 20. desember, sier Leo Berbu i Apollo. For dem som kan ta en utvidet nyttårsfeiring, med to uker på Gran Canaria, har Apollo åtte ledige seter med avgang fra Bergen 3. juledag. Resten av juleflyene er fulle, sier den norske Apollo-sjefen.

10 julefly fra Flesland

Den største turoperatøren, Star Tour, sender hele 10 julefly fra Flesland til sol og varme, med avgang i dagene fra 19. til 30. desember. Det finnes «litt plasser igjen» på en-ukesturene med avreise før julaften og på to-ukersturene i romjulen. Informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour regner med at restplassene fyker unna i kommende uke.

Her er strøplassene som er igjen hos Star Tour: Fredag 19. og lørdag 20. desember til Gran Canaria (1 uke), 22/12 til Lanzarote (1 uke) og lille julaften til Egypt (1 uke). I romjulen finnes følgende strøplasser med Star Tour: 2. juledag og 27/12 Gran Canaria (2 uker), 28/12 Tenerife (2 uker), 29/12 Lanzarote (2 uker) og lille nyttårsaften til Egypt (1 og 2 uker).

Resten er ribbet også hos Star Tour.