– Vi testet en utenlandsk spiller for smitte på søndag, og fikk i ettermiddag bekreftet at testen var positiv, opplyser sjeflege ved feltsykehuset på Norway Cup, Odd Arne Daljord mandag kveld.

Daljord kan opplyse at det dreier seg om en gutt, men ønsker ikke å gi ytterligere opplysninger om alder eller nasjonalitet på den smittede deltakeren.

Oppsyn med guttens lag

Gutten er i så god form at han i teorien kunne spilt fotballkamper, men på grunn av smittefare blir han holdt utenfor hele arrangementet.

Så langt er det ingen ting som tyder på at gutten har smittet andre med H1N1-viruset etter at han ankom Norway Cup, men det holdes nå nøye oppsyn med laget som den smittede gutten tilhører.

– Det er ikke urimelig å tenke seg at gutten kan ha smittet andre i forkant av arrangementet, sier Daljord.

Det blir ikke satt i verk nye tiltak som følge av mandagens smittetilfelle på Norway Cup. Sjeflege Daljord avviser at utbruddet er dramatisk for fotballcupen.

– Den smittede gutten er tatt ut av arrangementet og utgjør dermed nå ingen smittefare for andre, sier han.

Daljord kan for øvrig opplyse om at Norway Cup i år har hatt mange færre tilfeller av sykdommer og forkjølelser enn tidligere år.

Verken sovet eller spist

Viseformann Terje Lund i Norway Cup avdramatiserer i likhet med sjeflege Daljord situasjonen, og framhever at den smittede deltakeren verken var innkvartert gjennom Norway Cup eller så langt hadde deltatt i aktiviteter da smitten ble oppdaget.

– Han har verken sovet på skolene, spilt kamper eller spist i fellesarealene på cupen. Han rakk aldri å komme inn i Norway Cup-systemet, så sånn sett er det lite for oss å gjøre. Det er som om personen skulle vært hvilken som helst person i Norge, sier Lund til NTB.

Forebyggende tiltak

Både Daljord og Lund føler seg trygge på at de forebyggende tiltakene som er iverksatt ved Norway Cup skal være tilstrekkelig for å håndtere et større smitteutbrudd. Feltsykehuset har kapasitet til å plassere opptil 20 smittede personer i isolat, og det er beredskap for å utvide kapasiteten hvis det skulle være behov for det, ifølge sjeflegen.

Turneringen har også kjøpt inn sprit til desinfisering av hender, blant annet i spisesalen som kan romme opptil 11.000 personer. Terje Lund understreker at det skal utplasseres vakter som påser at alle vasker hendene før de forsyner seg med mat.

– Det er klart at vi er bekymret når så mye ungdom skal samles, men det er nettopp derfor vi har iverksatt ulike tiltak som skal hindre en eventuell smitte og utbrudd, sier Lund til NRK.

30.000 barn fra 53 land er samlet på Ekebergsletta i forbindelse med Norway Cup. I verste fall kan hele turneringen bli stoppet ved et større smitteutbrudd.

SMITTE: Norway Cup-spillere får desinfisert hendene sine. Mandag ble det påvist smitte hos en av arrangementets deltakere.
Martin Eilertsen