JON TUFTO

Politiet har kjent til virksomheten i minst halvannet år, men har ikke funnet grunnlag for å stoppe den.— Vi ligger ikke akkurat og løper etter dem, for å si det slik, sier førstebetjent Rolf Hegland ved økonomiavsnittet til Bergen politidistrikt.

Oppskrifter på lovbrudd Nettmagasinet Radikal er ledet av en 21 år gammel student i Bergen. I halvannet år har de unge mennene som står bak, lagt ut stadig mer informasjon om ulovligheter. Her har det stått oppskrifter på hvordan du skulker unna førstegangstjenesten, kopierer kopibeskyttet programvare, skaffer deg gratis TV-kanaler ulovlig, svindler med kredittkort, hjemmebrenner sprit og lurer gratis brus ut av automater.I alle artikler blir det advart mot at det er straffbart og ulovlig å bruke informasjonen i praksis.Etter mye medieomtale i februar, trakk nettstedet tilbake alle artiklene. Grunnen var at guttene bak ville gjennomgå artiklene for å finne ut om de holdt seg på rett side av loven. Foreløpig skal ingen ha påvist at informasjonen er ulovlig. Det er forbudt å oppfordre folk til å gjøre noe straffbart, men tillatt å skildre ulovlige handlinger i Norge.

"Vil følge loven" "Affi" - en av bidragsyterne til siden - er fortvilet over at Økokrim og politiet i Bergen ikke vil gi en vurdering av om virksomheten er lovlig."Jeg prøvde jo å kontakte Økokrim en rekke ganger da saken var høyt oppe i media. Ringte blant annet direkte til Økokrims leder uten at jeg fikk noe svar. De lovet å ringe tilbake uten at noe ble gjort. I forhold til det minimale antall saker Økokrim har hatt de siste årene, synes jeg i hvert fall at de burde tatt kontakt med oss, ettersom vi i tillegg ville få en positiv dialog med dem. Veldig sløvt," skriver han i en mail.Politiet i Bergen fikk saken oversendt fra Økokrim for et halvt års tid siden, og den er fortsatt er under behandling, sier førstebetjent Rolf Hegland - Det er fortsatt uklart om dette er lovlig eller ikke. Tvilsspørsmålet er om det oppfordres til kriminelle handlinger. Her er det mye upløyd juridisk mark, sier han.

"Kun informasjon" "Affi" håper internettsiden holder seg til loven."Vi ønsker bare å bidra med informasjon, samt lære folk litt," skriver han.I tillegg til svindeltipsene og diskusjonssider, har nettstedet sin egen nettbutikk der surferne får kjøpt lovlig utstyr som kan brukes til å lage falske smartkort. Kortene egner seg til piratkort for blant annet parabol-TV. Nettbutikken er for tiden stengt, men vil snart bli åpnet igjen.