— Jeg håper ingen er så lettlurte at de biter på dette agnet, sier stortingspresident Jørgen Kosmo til Bergens Tidende.

Sigvald Oppebøen Hansen (Ap) håper alle kaster brevet.

— Dette fristes jeg ikke av, sier han.

Brevet stortingsrepresentantene ble «bombardert» med i går kveld har alle kjennetegn på et klassisk svindelforsøk med utspring i Nigeria.

En person ved navn Mohammed Rufai kaller seg regnskapssjef i det nigerianske nasjonale oljeselskapet. Han redegjør for at en gruppe personer har en sum på 28 millioner US dollar (20 millioner kroner) som de må få plassert. Til operasjonen trenger de en bankkonto i et fremmed land. Hvis stortingsrepresentantene stiller sine personlige bankopplysninger til disposisjon, vil de få et honorar på 35 prosent av totalsummen - altså 7 millioner kroner.

Stortingsrepresentantene blir bedt om å oppgi alt fra bankkontonummer, bankens navn, privat adresse, navn på arvinger og nummer til privattelefon, mobiltelefon og telefaks.

«Avtalen må være hemmelig i all fremtid. Det er viktig å nevne at de offisielle personene som er involvert i transaksjonene er de øverste funksjonærene i Nigerias regjeringsapparat,» heter det i brevet.

Men det skremmer ikke stortingspresident Jørgen Kosmo.

— Det må være åpenbart for alle at dette er noe ingen bør kaste seg på. Mye tyder på at det er et forsøk på svindel.

— Vil du anmelde det til politiet?

— Nei, jeg synes politiet har nok å gjøre, sier Kosmo.

Sigvald Oppebøen Hansen kaller hele svindelforsøket «tåpelige greier.»

— Det er jo ikke slik en stortingsrepresentant arbeider.

— Hva er ditt råd til folk som mottar slike brev?

— Får de brevene på e-post, er det bare å bruke slettetasten. Hvis ikke, riv brevene i stykker, oppfordrer han.

Både Kosmo og Oppebøen Hansen påpeker at stortingsrepresentantenes e-post- og brevadresser er offentlig tilgjengelige for alle, og at det derfor ikke er mulig å forhindre at de folkevalgte blir utsatt for slike svindelforsøk.