Her på Vestlandet har vi fjord, fjell og fossefall, Grieg og Ole Bull, Bergen, Fisketorget, og Fløybanen. Vi overbevist om at vi har den flotteste naturen og de mest interessante turistattraksjonene.

Det budskapet har ikke nådd frem til alle som besøker landet vårt, for Hordaland er faktisk bare det fjerde mest besøkte fylket i landet i perioden januar — mai 2003, og det gjelder både for nordmenn som ferierer i eget land og for utenlandske turister. Det viser tall Bergens Tidende har fått fra Statistisk sentralbyrå.

Det er likevel verdt å huske at Bergen og Vestlandet som turistattraksjon har sine beste måneder i sommerhalvåret. Tallene for 2002 viser at Hordaland var landets nest mest besøkte fylke, med Sogn og Fjordane på femteplass.

Oslo mest populært

Hotellstatistikken så langt i år forteller at Norges hoteller og overnattingssteder har hatt drøyt 5,6 millioner gjestedøgn i årets første fem måneder, hvorav utenlandske borgere utgjorde 1.338.589 overnattinger.

Hovedstaden er det mest populære reisemålet blant nordmenn, mens faktisk er det Oppland som stikker av med en knepen seier i kampen om utenlandske turister. Av de over 1,3 millioner utenlandske gjestedøgnene i perioden, stikker Oppland av med 274.553.

Opplands popularitet kan trolig i stor grad forklares med skisesongen. Intet annet fylke trekker så mange dansker (153.108) eller tyskere (41.548).

Oslo følger på annenplass på statistikken over utenlandske overnattinger så langt i år med 268.162, mens Buskerud kan skilte med 223.007 i denne kategorien. Hordaland har registrert 104.157.

Svensker og italienere

Det er først og fremst briter som kommer til Hordaland. De utgjør godt over en firedel av samtlige utenlandske overnattinger i fylket. På annenplass følger tyskere og deretter amerikanere. Verdt å merke seg er det at dansker, svensker, franskmenn og italienere ikke lar seg friste av det Vestlandet har å by på. De holder seg østpå. Særlig gjelder det «söta bror» som kommer til Oslo i et antall av 45.256, mens kun knapt seks tusen finner det verdt å ta turen over fjellene til Bergen og Hordaland.

Briter, japanere, tyskere, spaniere og til en viss grad nederlendere reiser oftere over Langfjellene for å oppleve «skikkelig» natur.