En 32 år gammel svenske ble torsdag morgen tatt av et snø— og isskred på sørveggen av Skogshorn, som ligger øst for det populære alpinanlegget i Hemsedal.

Skredfaren er stor i området hvor en svensk isklatrer ble tatt av skred i torsdag, advarer lokale klatrere i Hemsedal.

Mannen ble funnet sterkt nedkjølt av redningshunder rundt to timer etter at nødetatene ble varslet om skredet. Gjenoppliving ble startet på stedet, før han ble fraktet til Ullevål sykehus i Oslo. Helsepersonell på stedet karakteriserte tilstanden hans som kritisk, ifølge politiet.

Torsdag ettermiddag opplyser Ullevål sykehus at 32-åringen døde av skadene.

Vind og mildvær

Klatreren var del av et følge på tre isklatrere. De to andre, som også er svenske, er fysisk uskadde. De ble tatt hånd om av lokalt helsepersonell etter ulykken.

Lokale klatrere varsler om stor skredfare i Hemsedal denne uken.

STOR SKREDFARE: Skredfaren er stor i området hvor en svensk isklatrer ble tatt av skred i torsdag, advarer lokale klatrere i Hemsedal.
Norske redningshunder/NTBScanpix

— Det blåser mye og det er mildvær, så skredfaren er stor. Det har vært flere ulykker og tilfeller den siste uka, og det er flere steder i fjellet man bør holde seg unna, forteller daglig leder i Hemsedal Fjellsport, Rune Abrahamsen, til NTB.

Han forteller at fjellsiden hvor ulykken skjedde er bratt og høy og forholdsvis krevende å klatre.

— Jeg ville ikke ha klatret der slik som været er nå, sier Abrahamsen.

Fjellet rager på det høyeste 1728 meter over havet og 700-800 meter over vidda i øst og sør, og er et populært klatrested både sommer og vinter.

Stort skred

Skredet torsdag var ifølge politiet 50 meter bredt og 200 meter langt.

Under redningsaksjonen ble politihelikopteret sendt til Hemsedal for å gjøre søk med varmesøkende kamera sammen med Norsk Luftambulanse.

Hovedredningssentralen, sju hundeekvipasjer fra Norske Redningshunder, tre personer fra Røde Kors, tre personer fra skredgruppa samt tre snøscooterførere deltok også i søket.

Sikkerhetsleder Stein Tronstad i Norges Klatreforbund sier mye tyder på at klatrerne ikke hadde begynt på klatringen opp veggen, da is- og snømassene kom brasende.

— Det virker som om de ikke hadde begynt selve klatringen, men var på vei opp for å starte, sier Tronstad til NTB.