Kristiansen, som i 12 år har vært varaordfører i hovedstaden, rykket opp i forrige uke etter den dramatiske avgangen til Per Ditlev-Simonsen (H). Det ble da bestemt at han i første omgang skulle sitte fram til bystyremøtet 29. august.

Partiene som utgjør flertallet i bystyret ble enige om at Kristiansen skal fortsette fram til midten av oktober. Da er det valgresultatet som avgjør hvem som skal være ordfører i hovedstaden. Byrådet i Oslo, byens «regjering», utgår av Høyre og Frp med parlamentarisk støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti.

De borgerlige partienes flertall er på bare én representant, så valget i hovedstaden blir lokalvalgets thriller. Hvis de rødgrønne partiene får flertall (Ap, SV og RV), blir Rune Gerhardsen (Ap) byrådsleder og Marianne Borgen fra SV trolig ordfører.

Hvis det sittende flertallet beholder makten, vil dagens byrådsleder Erling Lae (H) fortsette med Svenn Kristiansen som ordfører i nye fire år.

Per Ditlev-Simonsen satt rent formelt som ordfører fram til bystyremøtet torsdag. Der ble han fritatt fra vervet, og deretter ble ny ordfører valgt. Dette var første sak i møtet i Oslo bystyre.