Sven O. Høiby er død

Kronprinsessens far, Sven O. Høiby er død, 70 år gammel.

– På vegne av familien vil jeg meddele at Sven O. Høiby døde i dag, onsdag 21. mars, opplyser Espen Høiby til NTB. Høiby vil ikke opplyse noe om hvor faren døde.

Det er foreløpig ikke bestemt hvor og når begravelsen skal være, og heller ikke om dødsfallet får noen konsekvenser for kronprinsessens representasjonsoppgaver den nærmeste tiden.

– Det vil vi komme tilbake til, sier informasjonssjef Astrid Versto ved Slottet til NTB.

Etter planen skal kronprinsesse Mette-Marit være til stede ved Amandusfestivalen på Lillehammer mandag og delta i diplomatmiddagen på Slottet tirsdag.

Etter det NTB erfarer var ikke kronprinsessen i Kristiansand da Sven O. Høiby døde, men vil trolig reise til hjembyen i løpet av onsdag.

Turbulent forhold
Kronprinsessen har hatt et turbulent forhold til sin far etter at hun ble gift med kronprins Haakon, men alt tyder på at det skjedde en forsoning mellom dem i god tid før han døde.

Etter bryllupet i 2001 har far og datter stort sett bare sett hverandre ved store begivenheter i kronprinsfamilien.

Sven O. Høiby ble skilt fra Mette-Marits mor da datteren var elleve år gammel. Hun vokste opp hos sin mor, men var, som mange andre skilsmissebarn, på regelmessige helgebesøk hos sin far.

Den siste tiden, etter at Sven O. Høiby ble alvorlig syk med lungekreft, snakket far og datter sammen flere ganger, og kronprinsparet har også besøkt Høiby på sykehuset, både på Rikshospitalet i Oslo og i Kristiansand.

Dagen etter at kronprinsparet kom hjem fra sitt offisielle besøk i India sist høst, tok de med seg barna for å besøke far, svigerfar og bestefar på sykehuset i Kristiansand.

Kjent person
Sven O. Høiby var en kjent person i Kristiansand lenge før datteren giftet seg kongelig. Han jobbet i mange år som journalist og reklamemann og har blant annet utgitt en bok om byoriginalen Kjutta.

Høiby brydde seg lite om hva andre måtte mene om hans stunt i Se og Hør og andre medier.

– Jeg vet hva jeg gjør og står for det, har han blant annet uttalt til Aftenposten.

Stuntene var blant annet en tur til Venezia med Cowboy-Laila på Se og Hørs regning og bryllupet med Renate Bardsgård i Haag i Nederland, der Sputnik var forlover.

Bok om Marius
En av grunnene til det dårlige forholdet mellom kronprinsesse Mette-Marit og hennes far kan ha vært at faren ville skrive bok om barnebarnet Marius, som han også mente burde få en prinsetittel.

Bokprosjektet ble skrinlagt etter at forfatteren hadde vært i «hemmelig» møte på Slottet.

I Håvard Melnæs’ bok «En vanlig dag på jobben» går det fram at Sven O. Høiby var en sentral kilde for Se og Hør i mange år, og at bladet også betalte ham store summer for informasjon, spesielt om kronprinsesse Mette-Marit. (©

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Innenriks

Bilder

FOTO: JAN M. LILLEBØ

FOTO: SCANPIX