De vanlige, analoge TV-signalene slokkes i Hordaland i slutten av måneden, og 28. oktober i Sogn og Fjordane. Dermed begynner det virkelig å haste, for deg som ser TV via en vanlig antenne.

Du har minst fem valg, hvis du vil unngå svarte skjermer:

«Gratis» RiksTV

Her betaler du kun for en boks, en såkalt dekoder, og kan se NRKs kanaler, TV 2 og BTV/lokal-TV, i tillegg til 13 radiokanaler. Dekoderen koster fra rundt 1000 kroner og oppover, men det er ingen utgifter til abonnement. Du kopler den til TV-en og bruker en vanlig antenne.

RiksTV med RiksPakken

Også her trenger du boks og vanlig antenne. Forskjellen er at du får 20 TV-kanaler, som du betaler rundt 3000 kroner i året for. Ingen av kanalene er høyoppløselige (HD), siden det ikke er nok plass i eteren.

Kabel-TV

Flere selskaper tilbyr et stort antall TV-kanaler via kabel, deriblant Canal Digital og Get. Kan være en billigere løsning enn Rikspakken, særlig hvis du bor i borettslag. Noen få HD-kanaler.

Parabol

Hundrevis av kanaler er tilgjengelige, deriblant en del i HD. Canal Digital og Viasat tilbyr også små pakker (Norgespakken og Folkepakken) med 12-14 av de mest populære kanalene i Norge. Disse pakkene koster fra 1800 til 2400 kroner i året, og er altså litt billigere enn RiksPakken.

IP-TV

TV via internett tilbys blant annet av BKK. Kan svare seg for kresne brukere, hvis de velger en pakke der også telefoni og bredbånd inngår. Slike pakker koster fra ca. 800 kroner måneden og oppover. De dyreste pakkene gir tilgang til så mange 100 TV-kanaler, flere av dem i HD.

— RiksTV mest for de eldre

Det store spørsmålet er: Hva bør du velge? Det kommer selvsagt an på hva du ønsker deg.

— Hvis du er moderat interessert i TV, har en gammel TV og ser lite på den, er RiksPakken veldig kjærkommen i forhold til det gamle, analoge nettet, sier Darren Waring, TV-ekspert i fagbladet Lyd og Bilde.

Han tror ikke det gjelder særlig mange.

— Hvor mange er det som har nøyd seg med to-tre kanaler helt til nå? Så fattige er vi ikke her til lands. Jeg vil tro de fleste av dem er over 60-70 år gamle, sier Waring.

Hvis du har kabel eller parabol fra før, bør du beholde det, mener han. Andre bør sjekke hva som er tilgjengelig i nærområdet før de bestemmer seg, mener eksperten. Hvilke kanaler du vil ha, er det viktigste.

- Mye styr med antennen

Waring mener det er en myte at RiksTV er enklere enn alternativene.

— Jeg blir betenkt av reklamene med guttungen med håret i en spiss. Så enkelt er det nemlig ikke, sier han.

Bare noen få av brukerne vil få inn signalene med bordantenne, mener han. Resten må ordne utendørs antenne selv - det er ikke sikkert at den gamle antennen vil gjøre nytten.

— Med parabol får du automatisk 50-60 kanaler, og det koster deg ikke en krone å få den opp på veggen. Installasjon er inkludert i tilbudene, så du slipper mye plunder, sier Waring.

For folk i noen grisgrendte strøk, med satellittskygge, er det i praksis bare ett valg.

— RiksPakken passer best for folk som bor mellom høye fjell, der det ikke er mulig å ta inn satellitt-TV, sier Waring.

RiksTV er også best, hvis du skal se TV i båt.

For feinschmeckerne anbefaler han IP-TV, der du får 100 kanaler, bredbånd og telefoni i en boks.

— Det er det beste på markedet i dag, men skjer det noe med kabalen, risikerer du å bli uten både telefon, internett og TV, sier han.

Anbefaler opptaker

Også TV-ekspert Bjørn Brøndbo i bladet Teknofil kan styre sin begeistring for RiksTV.

— Både kabel-TV og parabol er gjerne rimeligere, hvis du ønsker mer enn NRK og TV 2, sier han.

Uansett hva du velger, anbefaler han en såkalt PVR, en boks som både tar imot TV-signalene, og som brukes som opptaker. Da kan du enkelt ta opp TV-programmer og serier, og se dem når det passer deg. Alle TV-leverandørene tilbyr nå PVR.

— Get jobber også med en løsning der du kan styre opptakeren fra PC eller mobiltelefon, så du kan få den til å ta opp programmer uansett hvor du er, sier Brøndbo.

For noen grupper kan RiksPakken være den mest konkurransedyktige, mener han.

— Hvis du har seks eller syv TV-er, blir det gunstig, siden du får god rabatt på de ekstra abonnementene. Det kan lønne seg å velge samme løsning i hus, hytte og båt, sier han.


Nettmøte med Medietilsynet

30. september slukkes det analoge bakkenettet i Hordaland. Medietilsynet svarer på dine spørsmål onsdag kl. 15. Send inn spørsmål allerede nå.

PS: Bergens Tidendes kanal, BTV, er tilgjengelig på RiksTV, BKK, Get og Canal Digital (kabel). Du kan også se BTV som web-tv her på bt.no.

Hvilken TV-løsning er best? Si din mening i feltet under!