• Det skal ikke være slik at nordmenn ikke får kjøpt smør til jul. Men samtidig slipper vi andre kriser, som at Europa har 23 millioner arbeidsløse, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Smørkrisen var ett av mange tema statsministeren måtte svare på da han møtte journalistene til sin halvårlige pressekonferanse onsdag morgen.

Det var også det emnet han hadde det mest avslappede svaret til.

— Jeg vet ikke om vi har smør hjemme hos oss. For å si det slik, jeg har vært mye på reise i det siste, og har ikke deltatt så mye i handlingen før jul. Det er heller ikke aktuelt å legge om norsk landbrukspolitikk på grunn av den smørmangelen vi har hatt. Men det er klart at vi ikke skal ha det slik at man opplever en smørkrise i landet.

- Vi krangler aldri

Som vanlig kom det ikke de store nyhetene på et slikt arrangement, der det viktigste for Stoltenberg er å summere opp siste halvår, og se frem mot det neste.

Selvsagt var 22. juli et tema som tok mye tid, men også klimadebatten, resultatet av konferansen i Durban og utsiktene for en ny norsk klimamelding som en samlet regjering kan stå bak.

— Vi krangler aldri, vi samtaler, sa statsministeren om tonen innad i regjeringen.

Det har vært kjent lenge at frontene er steile mellom SV og de to andre partiene, Ap og Sp. Særlig etter at Ola Borten Moe (Sp) ble olje- og energiminister, og han har lagt seg ut med miljøbevegelsen og fremstått som en oljeglad statsråd.

— Jeg er sikker på at vi kommer frem til en god klimamelding til beste både for Norge og for klima, og som vi kan gå til Stortinget med, sa Stoltenberg.

Han ville imidlertid ikke antyde noe om når en slik melding kan legges frem. Når det gjelder resultatet fra Durban-konferansen mente han at det var bra, bedre enn ventet.

— Men det er langt fra godt nok når bare 15 prosent av verdens utslipp er omfattet av avtalen.

Sild og Nansen

Jens Stoltenberg kom nesten rett fra sitt opphold på Sydpolen til møtet med norsk hverdagspolitikk. Han fortalte mye om sine ferske opplevelser fra isødet, der han hadde gått 500 meter på ski, uten smøreproblemer. Men det var kaldt.

I julen skal han kose seg med to bøker, både biografien om Fridtjof Nansen og den om Roald Amundsen, begge kjente polfarer, selv om bare den ene var på Sydpolen.

Men før han setter seg til med bøkene skal Jens og resten av familien kutte løk og sild til den tradisjonelle stoltenbergske sildesalaten Lille Julaften.

Ut over det skal landets statsminister slappe mest mulig av i julen, avslørte han på årets siste møte med pressekorpset.