De forsker på ekstremvær, sjøis, historiske klimaendringer, vegetasjon og marine økosystemer. Til sammen utgjør de åtte ekspertene det nye klimapanelet på bt.no og skal svare på spørsmål fra leserne.

— Gode forskere er flinke til å forenkle. Det kan rett og slett være et mål på hvor dyktige vi er, om vi klarer å formidle det vi har funnet ut, sier Lars Henrik Smedsrud.

Selv er han ekspert på havis.

Hvorfor flyter isen?

Smedsrud har flere ganger vært ute og snakket med skoleelever om fagfeltet sitt. Han er imponert over hvor flinke de er til å spørre.

— Jeg har fått spørsmål om hvorfor det er is i Arktis, hvorfor isen flyter og hvorfor vannet blir kaldere når isen smelter. Da må man tenke nytt for å kunne gi et bra svar, sier Smedsrud.

Forskerne jobber med kompliserte prosesser på et høyt detaljnivå. Men de ser frem til å skrive om vær og klima for folk flest.

— Jeg tror folk interesserer seg for været fordi det varierer så mye. Vi lengter etter solen og er spent om den kommer. Når klimaet endrer seg er det viktig med kunnskap for å kunne gjøre riktige valg. Vi trenger for eksempel å vite hvor vi kan bygge husene våre tryggest, sier meteorolog Ina Kindem.

Hun mener generelt at folk har gode kunnskaper om vær og klima, og hun synes det er kjekt å svare på spørsmål.

— Det finnes ikke dumme spørsmål. Alle spørsmål er gode, sier hun.

Fisk, planter og storm

Her er de åtte ekspertene i bt.no sitt klimapanel:

  • Ina Kindem er meteorolog og ekspert på vær og sammenhenger mellom været ulike steder på kloden.
  • Oseanograf Anne Britt Sandø jobber blant annet med havets rolle i klimasystemet og Golfstrømmen.
  • Erik Kolstad er meteorolog og vet mye om ekstremvær. Han har tidligere vært tilknyttet bt.no som klimablogger.
  • Lars Henrik Smedsrud er oseanograf og ekspert på sjøis. Han har flere års felterfaring på Svalbard.
  • Kerim H. Nisancioglu jobber med fortidsklima. Han kan mye om naturlige versus menneskeskapte klimaendringer.
  • Biolog Anne E. Bjune jobber med landskapsrelasjoner, vegetasjonshistorie, klimahistorie og arktisk økologi.
  • Christophe Sturm er ekspert på karbonsyklusen.
  • Forsker Svein Sundby jobber med klimaendringenes effekt på marine økosystemer og fiskeressurser.Ved å gå inn på www.bt.no/klima kan du enkelt velge ut den forskeren du ønsker svar fra og skrive inn spørsmålet ditt. Forskeren vil svare så fort hun eller han har mulighet.

Klimapanelet er et samarbeid med Bjerknessenteret for Klimaforskning.

DELER KUNNSKAP: Klimaekspertene er klare til å svare på spørsmål fra leserne. Fra venstre Anne E. Bjune, Kerim H. Nisancioglu, Christophe Sturm, Anne- Britt Sandø, Lars Henrik Smedsrud og Ina Kindem. Svein Sundby og Erik Kolstad var ikke til stede da bildet ble tatt.