Kildevann fortsetter fremgangen på bekostning av brus. På fem måneder i år er det solgt 80 prosent mer vann på flaske enn på samme tid i fjor.

Vann både på flaske kjøpt over disk og vann fra springen vinner terreng. Norge er en del av den internasjonale trenden der folk blir mer helsebevisste og får sunnere vaner, mener vannprodusentene.

Seks av ti nordmenn mener at en viktig årsak til at folk velger vann fremfor brus, er at vann er sunnere. De unge er aller mest opptatt av dette, fremgår det av en undersøkelse InFact har gjort for Hansa Borg Bryggerier.

Blant de spurte sier en av tre at de helst ikke vil bli sett av andre med en brusflaske i hånden. Det er blitt litt flaut å drikke brus. En flaske vann er det derimot greit å gå rundt med.

Undersøkelsen tyder på at vannprodusentene kan se fremtiden lyst i møte. Blant de unge mellom 15 og 24 år foretrekker halvparten flaskevann fremfor springvann. Blant de eldre over 60 år er det bare 13 prosent som foretrekker flaskevann. Hele 69 prosent av de 1000 spurte i undersøkelsen — nesten syv av ti - foretrekker imidlertid fortsatt vann direkte fra springen.

Større tilbud og tilgjengelighet av flaskevann betyr også mye. Fire av ti sier tilgjengeligheten er blitt bedre de siste årene og at dette påvirker valget av flaskevann. I Nord-Norge fremhever nesten halvparten - 46 prosent - tilgjengeligheten som viktig.