Den dramatiske landgangen skjedde sør for Bekkjarvik utenfor Austevoll litt etter klokken 08.00 lørdag morgen.

Like før vaktskiftet duppet den 36 år gamle styrmannen av et øyeblikk, noe som førte til at lastebåten braste rett inn i bergknausene.

— Fikk sjokk

— Han våknet av smellet da vi traff land. For ham er det et sjokk å våkne på denne måten. Vår styrmann tar dette veldig tungt, sier skipper Børge Vindenes til Bergens Tidende.

Baltic Fjord er en 69 meter lang og 1200 tonn tung lastebåt eid av rederiet Sea Works i Harstad. Lastebåten hadde vært i Haugesund og lastet returpapir i forkant av ulykken. De kjørte fra Haugesund klokken 04.00. Fire timer senere kom den kraftige grunnstøtingen som fikk frokosten til å fyke vegg imellom for det åtte mann store mannskapet.

— Styrmannen kom på klokken 02.00. Han var med på selve lastingen i Haugesund. Rett før vaktskiftet har han beklageligvis sovnet, forklarer skipperen til BT.

- Må være våken

Skipper Vindenes prøver ikke å legge skjul på at hendelsen er meget alvorlig.

— Det er klart at når man kjører langs kysten, så må man være våken. Man må svinge hele tiden. Å kjøre rett mot land med full last er meget alvorlig. Det sier seg selv, sier Vindenes til BT.

Baltic Fjord fikk en flerre i skroget etter grunnstøtingen. Båten har ikke tatt inn vann. Det er kun hull i den ytre ballastanken.

Forholdet er rapportert til Sjøfartsdirektoratet. Lensmannen i Austevoll var også på båten i løpet av lørdagen. De har ikke mistanke om at de ligger noe straffbart bak grunnstøtingen.

— Det er ikke mistanke om at styrmannen hadde promille. Vi har all grunn til å tro på forklaringen om at han sovnet, sier politiførstebetjent Jostein Bjånesøy til Bergens Tidende.

Baltic Fjord ligger nå til kai ved Hilleren i Bergen.

— Vi må få båten på verksted. Vi venter nå bare på et verkstedopphold og tillatelse til å kunne kjøre videre, sier Børge Vindenes til BT.

Skipperen understreker at styrmannen aldri har sovnet på vakt før og at de har vært svært fornøyd med ham i løpet av de fire årene han har jobbet i rederiet.

KOLLISJON: Lastebåten Baltic Fjord gikk for full maskin (11 knop) inn i bergknausene da styrmannen sovnet rett før vaktskiftet lørdag morgen. Båten ligger nå til kai ved Hilleren i Bergen med en flerre i skroget. FOTO: ERIK ASK